ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Търговци: По-строгите правила за веригата за доставка на храни няма да подобрят положението на фермерите

Индустрията насочи фокуса към големите международни доставчици на преработени продукти и техните силни пазарни позиции

Споделяне:

На фона на призивите на няколко лидери на ЕС за преразглеждане на баланса на пазарната сила във веригата за доставки, асоциацията на търговците на дребно Eurocommerce призова за избягване на по-строги правила срещу транснационалните съюзи за покупки, предава Euractiv.

През последните месеци фермерите протестираха по улиците на няколко страни от ЕС срещу нарастващите разходи и недостатъчните търговски защити, като политическите лидери в Испания, Франция и Германия обещаха да се справят с пазарната сила на супермаркетите и хранителната индустрия.

Испанският премиер Педро Санчес беше последният, който предприе ход в сряда (7 февруари), докато протестите ескалираха в Южна Европа, заявявайки, че неговото правителство ще засили националния закон за веригата за доставка на храни.

В края на януари германският министър на икономиката Роберт Хабек осъди властта на хранително-вкусовата промишленост да определя цените на фона на национални протести.

Но най-твърдата позиция дойде на 5 февруари от френския президент Еманюел Макрон, който призова за по-строго законодателство на ЕС, за да се гарантира по-голяма защита на фермерите и изобщо на икономически по-слабите играчи в хранителната верига.

Макрон предложи да се оформят новите правила на ЕС, като не се позволява на търговците на дребно и едро да се снабдяват с храни и други продукти в други страни от ЕС.

По този начин законът е насочен към алиансите на търговците на дребно, т.е. тези с различни национални играчи, които се обединяват, за да създадат центрове за покупки в други страни от ЕС.

Реакция

Очаквано индустрията реагира бързо и пренасочи вината.

Съюзите за търговия на дребно, предназначени да увеличат договорната сила в търговските преговори с големи преработватели на храни, са полезни за потребителите и нямат доказани отрицателни ефекти върху фермерите”, се казва в прессъобщение на Eurocommerce.

Проучване от 2020 г. на Съвместния изследователски център на Европейската комисия признава, че фермерите обикновено са по-слабите заинтересовани страни в хранителната верига, изправени пред все по-концентрирани сектори на преработка или търговия на дребно.

Докладът също така предполага, че въздействието на алиансите на дребно върху фермерите е трудно за оценка и вероятно е косвено, тъй като в Европа тези алианси обикновено не се занимават с прясна продукция и не преговарят директно с производителите.

Eurocommerce призова политиците да се въздържат от предприемане на хаотични мерки под натиск, добавяйки, че техните компании имат малко преки отношения със земеделските производители, „по-малко от 5%“.

Бизнес асоциацията насочи фокуса към големите международни доставчици на преработени продукти – и техните силни пазарни позиции.

Тези глобални доставчици продължават да правят значителни маржове“, гласи прессъобщението, добавяйки, че европейските алианси на дребно са един от начините за справяне с това.

Соченето с пръст към определени участници в хранителната верига няма да реши проблемите, пред които са изправени много фермери и преработватели в цяла Европа днес“, казват от асоциацията на хранителната индустрия FoodDrinkEurope.

Трябва да преодолеем тези прекалено опростявания и да съсредоточим усилията си върху укрепване на веригата за стойност от фермата до трапезата“, добавят от FoodDrinkEurope.

Френският случай

Във Франция законът Egalim от 2023 г., който има за цел да подкрепи фермерите в преговорите с другите заинтересовани страни във веригата за доставка на храни, изисква всички продукти, продавани във Франция, да отговарят на френските закони, дори ако продуктите са били доставени в европейски центрове за покупки в Испания, Холандия или Белгия.

Миналия декември Eurocommerce поиска от Европейската комисия да действа приоритетно срещу френския закон, „който ограничава свободата на търговците на дребно и едро да снабдяват от Единния пазар в нарушение на правото на ЕС“.

Законите на Egalim изискват операторите да вземат предвид увеличението на производствените разходи на фермерите (суровини, енергия и т.н.) по време на търговски преговори. Най-новият закон на Egalim, Egalim 3, отива отвъд, като налага лимит върху промоциите за дистрибутори (34% максимум). Цената на селскостопански суровини като месо и мляко вече не може да се договаря.

Нивото на ЕС

Договорната власт на земеделските производители на хранителните пазари е отдавнашен политически въпрос в дебата на ЕС.

През 2010 г. Комисията създаде Форум на високо равнище за по-добре функционираща верига за доставки на храни, след което стартира Инициативата за веригата за доставки (2013-2019 г.); през 2016 г. работна група за селскостопански пазари работи по темата и накрая ЕС прие директива на ЕС, определяща общ списък на нелоялни търговски практики в хранителната верига през 2019 г.

В дебат в ЕП на 7 февруари вицепрезидентът на Комисията Марош Шефчович каза на евродепутатите, че изпълнителната власт на ЕС в момента инспектира прилагането на директивата в ЕС, като се стреми към еднакво прилагане на правилата.

Директивата беше напълно транспонирана в националното законодателство едва през 2022 г. и е малко вероятно в краткосрочен план Комисията да отвори отново кутията на Пандора по една силно противоречива тема.

Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/

ESG&Friends 2024 Partners

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ