ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Премиерът на Саксония обвинява САЩ за лошото състояние на соларната индустрия

Америка има свои собствени икономически интереси, които не винаги са наши, смята Михаел Кречмер

Споделяне:

Премиерът на Саксония Михаел Кречмер (ХДС/ЕНП) обвини „протекционизма“ на САЩ срещу Китай за сегашното състояние на европейските производители на слънчева енергия, твърдейки, че това доказва необходимостта от подход на независима търговска политика към Китай.

Още през януари най-големият останал производител на слънчева енергия в Германия Meyer Burger заплаши да затвори производството си във Фрайберг, Саксония, ако не бъдат взети незабавни политически решения за спасяване на индустрията.

Ситуацията възникна, защото пазарът на САЩ беше затворен за китайски слънчеви панели и продуктите, които бяха на път от Китай за Америка, не можеха да бъдат разтоварени там, така че корабите бяха отклонени към Ротердам“, заяви Кречмер пред Euractiv.

Европейският съвет за слънчево производство (ESMC) предупреди в писмо, изпратено до Европейската комисия миналата седмица, че между 140 и 170 милиона слънчеви фотоволтаични модула са се натрупали в европейски пристанища или складове, като се аргументира, че това прави невъзможно европейските производители да продават своите собствени нечий.

САЩ има свои интереси

С други думи, проблемът възниква, защото в Америка се практикува протекционизъм и ние сме тези, които страдат. Ето защо, въпреки че не съм съгласен по всеки аспект с френския президент Еманюел Макрон, мисля, че той е прав, когато казва, че трябва да разберем, че Америка има свои собствени икономически интереси, които не винаги са наши. Ние обаче разчитаме на Америка за нашата отбрана, имаме нужда от НАТО, имаме нужда от този съюз, няма съмнение за това“, заяви Кречмер.

По отношение на търговията с Китай, настоящата ни политика, която основно следва едно към едно това, което прави Америка, може да не е най-добрият път напред“, смята той.

Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/

ESG&Friends 2024 Partners

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ