ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Условия на робски труд сред сезонните работници в Швеция

В една от държавите с най-стабилни защити от експлоатация в света, сезонен работник може да получи малко под 30 евро за целия сезон

Споделяне:

След 79 дни работа без почивка по време на бране на горски плодове в Швеция, сезонна работничка от Тайланд получава заплатата си – 300 крони – малко под 30 евро. Според журналистическо проучване на Шведския вестник Dagens Nyheter това далеч не е единственият подобен случай. Напротив, това е част от системна експлоатация на работници в сектора.

Министърът на труда, Полина Брандберг, определи ситуацията като форма на робски труд и трафик на хора. Тя обеща бързи законови промени, за да се изключат подобни възможности в бъдеще. Каквито и да са действията на шведското правителство, тазгодишният сезон за бране вече е в разгара си и в страната има близо 6 500 тайландски работници, които вероятно няма да бъдат обхванати от мерките, предаде немската медия tagesschau.

В Швеция достъпът до горски плодове е свободен

Дивите горски плодове са част от лятната диета в Швеция, а достъпът до тях е свободен. Това означава, че всеки може да бере почти навсякъде и да вземе плодове за себе си, дори и с комерсиална цел.

Според журналистите, за мнозина в Швеция не е тайна, че те се събират от сезонни работници от Тайланд. Работниците се записват за посреднически фирми с идеята да изкарат достатъчно пари, за да инвестират в образованието на децата си, според шведските журналисти.

След като пристигнат в страната, често живеят в лоши условия, пренаселени постройки. Денят започва по тъмно и свършва по тъмно. Автобуси карат работниците в горите, където трябва да търсят плодове и да се надяват, че някой не е минал да ги обере преди това.

Шведските трудови закони не са за тайландци

Швеция е една от държавите в света с най-добри защитни мерки срещу експлоатация на труда. 65% от работната сила е част от профсъюзни организации, които гарантират правото на почивка и на адекватно заплащане. Също така, според местното законодателство, за сезонни работници се полага минимум от 3 000 евро възнаграждение.

Сезонната работна ръка от Тайланд, обаче, често се организира през тайландски посредници и шведски компании. Самите работници подписват два договора. В единия получават 3 000 евро, както е редно по закон. Във втория е описано как от възнаграждението им се приспадат разходи за храна, транспорт и престой. Има и изисквания за това колко горски плодове трябва да събереш.

Шведският журналист Александър Махмуд обясни пред tagesschau, че при много тайландски посредници, берачите трябва да наберат 4 тона горски плодове, за да „занулят дълговете“ си. Като част от проучването, репортери са се срещнали със 77 вече бивши работници в Тайланд. Нито един не е получил пълните 3 000 евро. 36 от тях са получили заплата от 300 крони (30 евро) за близо 600 -700 часа труд.

Според прочуването, мнението на засегнатите шведски компании е, че те не са виновни за условията и пренасочват критиката към тайландските фирми посредници – формалните работодатели.

Министър Брандберг заяви, че не трябва да има части на Швеция, в които трафикът на хора и робският труд съществуват. Тя добави, че законодателните промени трябва да дадат повече инструменти и ресурси на регулаторите да действат в такива случаи.

Още по темата: 

Съвременното робство е глобален проблем при възобновяемата енергия

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ