ESG News

Съвременното робство е глобален проблем при възобновяемата енергия

Веригите на доставки са изпълнени с експлоатация на деца, принудителен труд, ниско заплащане и отнемане на частна собственост

Споделяне:

Има все повече доказателства, че веригите на доставки на чиста енергия по света са свързани с модерното робство. Нов доклад на Австралийския съвет за чиста енергия обръща внимание на ролята на страната в глобалните усилия за решаване на проблема, въпреки сравнително малката роля на страната в индустрията, според прессъобщение на Съвета за чиста енергия.

Австралия е на траектория да произвежда по-голямата част от електричеството си от слънчева, вятърна, водна енергия и батерии до 2030 г., но е важно тази промяна да се случи по начин, който е справедлив“, каза директорът на политиката на Съвета за чиста енергия по енергетика „Генериране и съхранение“ д-р Никълъс Аберле в прессъобщението.

„Както при много други съвременни продукти, широко разпространени в ежедневието, технологиите за възобновяема енергия могат да имат дълги вериги на доставки, които са свързани в различни точки със съвременното робство.“

Индустрията за чиста енергия в Австралия насърчи правителствата и компаниите да предприемат действия, за да сложат край на съвременното робство и принудителния труд, пише The Guardian.

Повече местно производство

Докладът „Срещане на съвременното робство в сектора на чистата енергия“ изисква увеличаване на местното производство и производство на енергия от възобновяеми източници, включително програма за „сертификат за произход“, за да се справим с проблемите на робския труд в Южна Америка, Китай и Африка

Точките на експозиция, които най-много се нуждаят от внимание, са производството на различни ключови компоненти и добивът на сурови минерали, където се очаква възобновяемите енергийни източници да заемат все по-голям дял от пазара“, каза Аберл.

„Една от стратегиите, които трябва да бъдат проучени като част от по-широк подход към този проблем, е потенциалът за създаване на възможности за вътрешна верига на доставки.“

В доклада се казва, че тъй като Австралия е напът да задоволи повечето си нужди от електроенергия чрез възобновяеми източници до 2030 г., тя трябва съзнателно да се заеме с проблема със съвременното робство в индустрията, пише още The Guardian.

Експлоатация на деца и възрастни

Има нарастващо търсене на балсово дърво, използвано в лопатките на вятърните турбини, което пък доведе до увеличаване на обезлесяването на Амазония, съобщи Renew Economy. Веригата на доставка на балса е довела до компенсиране на работниците в Еквадор за труда им с наркотици и алкохол и до отнемане на права върху земята на местните общности в Перу.

Металите и минералите, използвани в индустриите за възобновяема енергия, също са голяма причина за безпокойство по отношение на появата на съвременното робство.

Световната банка оценява 250% увеличение на търсенето на ключови минерали, използвани във вятърни турбини при сценарии за климатични действия, при които глобалните температури се поддържат в рамките на 2°C. Само една вятърна турбина с мощност 3 MW съдържа приблизително 4.7 тона мед“, се казва в доклада.

От 15 до 30% от световното предлагане на кобалт се добива в Демократична република Конго, където беше установено от Amnesty International, че деца на 7-годишна възраст са били изпращани на работа в опасни занаятчийски мини за добив на кобалт, където не са били осигурени достатъчна защита съоръжения и са били изложени на отровен прах, всичко това за по-малко от 2 долара на ден, се казва в доклада, както съобщава The Guardian.

Кобалтът се използва за направата на батерии за електрически превозни средства и съхранение на енергия, а също така е важен компонент на постоянните магнити, които позволяват на вятърните турбини да работят с по-ниски скорости, като същевременно произвеждат енергия.

Проблеми в Китай

В доклада се отбелязва, че китайският регион Синцзян е мястото, от което се доставят 40 до 45% от полисилиция, използван във веригата на доставки на слънчеви фотоволтаици, и около 2.6 милиона казахи и уйгури са били интернирани, принудени и подложени на „програми за превъзпитание“ там, съобщава The Guardian.

По-рано тази година правителствата на САЩ и Австралия изразиха желание да прекратят почти пълната си зависимост от Китай за веригите на доставка на критични минерали и възобновяема енергия, посочвайки доказателства, че около 80% от производството на технологии за слънчева енергия идва от страната.

Абърле каза, че за да създаде план, който гарантира, че веригата на доставки на зелена енергия в Австралия е „надеждна, рентабилна и без робство“, правителството трябва да събере работна група от представители на индустрията, правителството и гражданското общество.

Необходими са спешни действия за справяне със сериозните рискове от съвременното робство в австралийските вериги на доставка на възобновяема енергия и инвестиции“, каза д-р Джеймс Кокейн, комисарят за борба с робството в Нов Южен Уелс в отговор на доклада.

„Този ​​доклад е важно и добре дошло признание от индустрията за този проблем и първа стъпка към справянето с него. Но трябва да видим индустрията, правителството, финансовия сектор и гражданското общество да работят заедно, за да осигурят достъп до възобновяема енергия на конкурентна цена, без робство. Ако не го направим, съвременното робство рискува значително да усложни справедливия преход към декарбонизирана икономика.“

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ