ESG News

Снимка: Борислав Данчов
Снимка: Борислав Данчов

Трансформация в действие: AI for Good

Технологията ще даде възможност да бъдем по-креативни и да се чувстваме по-полезни и пълниценни, заяви Кристина Ескенази по време на международния форум ESG&Friends: Transformation in Action

Споделяне:

Приложенията на изкуствения интелект (AI) за създаване и прилагане на устойчиви бизнес модели – кога AI помага и какви опасности крие, бе сред темите, които засегнахме по време на международния форум ESG&Friends: Transformation in Action, организиран от първата в България медийна платформа за устойчив бизнес ESGnews.bgГергана Манолова, автор в ESGnews.bg и модератор на панела, и Кристина Ескенази, председател на Биотехнологичен и Здравен Клъстер, член на УС на Клъстер Изкуствен Интелект България разговаряха за ползите от AI в зелената трансформация на компаниите и работните места, които са застрашени от развитието на изкуствения интелект.

Според СЗО до 2025 г. почти половината от човечеството на земята ще живее в райони, в които има проблем с чистата питейна вода. AI може да помогне този проблем да се разреши. Когато говорим за климатични промени, няма как да не отбележим, че те влияят пряко върху нашето здраве. Напредъкът на технологиите е изключитлено важен. Вече видяхме как при една голяма криза като КОВИД-19 благодарение на технологиите се появи ваксина в рамките на година и това пак беше благодарение на AI”, обясни Кристина Ескенази.

Тя посочи също, че според доклад на PWC изкуственият интелект може да помогне за намаляване на глобалните емисии с 4 процента до 2030 г.

Аз вярвам, че AI съществува, за да помага на нас хората. Той се употребява често при проблеми, свързани с климатичните промени – всички сте чували за решения за умни градове, интелигентни системи за трафик, катастрофи, сензори за измерване на честотата на въздуха, в земеделието вече има решения, в които AI работи за правилното напояване на почви, решения, свързани със сателитни данни и много други”, добави председателят на Биотехнологичият и Здравен Клъстер.

Очаква се AI да бъде отговорен за около 8 процента от световното потребление на енергия

В момента работим усилено върху чипове за AI. Когато изпозлваме изкуствен интелект, той може да помогне страшно много, но не трябва да спираме да мислим как да го направим по-зелен и по-устойчив”, категорична е Кристина Ескенази.

Тя разказа, че всяка година в България се прави доклад за AI, а през последните три години се наблюдава значителен ръст в използването му от компаниите.

AI има много приложения. На първо място е автоматизацията. Много хора се притесняват, че той ще причини вреда и ще им отнеме работата, но това не е така. Когато коментирам с големи корпорации предимствата на изкуствения интелект, не пропускам да кажа, че всяка една компания, която събира данни, може да ги използва за много полезни неща. Всъщност те са много скъпи. Те могат да генерират много информация и да се направят модели как например можем да живеем по-дълго”, поясни тя.

Кристина е сигурна, че всяка една компания ще има възможността трансформирайки се и автоматизирайки се да печели от това.

Нямаше как да пропуснем и темата за ChatGPT. Кристина Ескенази даде пример с проучване в САЩ сред 1000 компании, които са попитани дали използват ChatGPT. Оказва се, че 80 процента от тях го използват активно и в работата им влиза ново умение, а именно използване на ChatGPT.

При навлизането на нови технологии всяко място, което изчезва, бива заменено с друго, по-креативно. Технологията ще даде възможност да бъдем по-креативни и да се чувстваме по-полезни и пълниценни”.

Опасностите, които крие AI

Кристина Ескенази посочи, че Европа е най-етично защитената организация в света.

Изкуственият интелект, това са данни. Нашата роля е да спазваме граници и да знаем какво може да прави с тях. Именно незнанието предизвиква объркване и вреда”, каза още тя, като обясни че България има изключително малко дигитализирани книги и речеви модели. Това, което зависи от нас, е да влезем в крачка с останалите, да дигитализираме максимално много и да усъвършенстваме нашия език”.

Преди три дни в Европа се случи нещо прекрасно, най-големите лидери се обединихме и създадохме най-голямата организация за AI от над 2000 компании. Нашата работа е да следим да бъдем етични, да не спираме технологиите и да помагаме за създаване на вскякакъв тип решения и идеи, разказа още председателят на Биотехнологичния и Здравен Клъстер.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ