ESG News

Топенето на ледовете в Гренландия ще повиши глобалното морско ниво с около 30 см

Нови изследвания сочат, че ускорените загуби на лед в Гренландия ще доведат до необратимо глобално покачване на морското равнище

Споделяне:

Дори и да спрем да отделяме вредни емисии още днес, това няма да промени факта, че в близко бъдеще нивото на световния океан ще се повиши приблизително с 30,48 см (1 foot). Причината за това са рекордно високите температури в Гренландия и последвалото ускорено топене на ледовете.

Скорошно изследване

Проучването, което предупреждава за негативните последици, е публикувано на 29 август 2022  в списание Nature Climate Change и е дело на 12 учени. Изследването установява, че общата загуба на лед от ледената покривка на Гренландия ще предизвика най-малко 10 инча (25,4 см) покачване на морското равнище, независимо от сценариите за затопляне на климата. Това е същото количество, с което вече се е повишил световният океан през последния век, в следствие на топенето в Гренландия, Антарктика и на топлинното разширение (когато океанската вода се разширява, докато се затопля) взети заедно.

Екипи на CNN се отправят към Гренландия, където се срещат с изследователи от Геоложката служба на Дания и Гренландия. Те наблюдават промени в обема на ледената покривка в и около Гренландия и виждат, че оттичането на стопена вода е основният двигател. Използвайки “добре установена теория”, учените успяват да определят, че около 3,3% от ледената покривка на Гренландия – еквивалентна на 110 трилиона тона лед – неизбежно ще се стопи, тъй като ледената покривка реагира на промените, които вече са настъпили. В репортажа се вижда как учените се разхождат свободно по къс ръкав, както и репортерът, дискутирайки нетипично високите температури.

Непредотвратими последици

Повишаването на морското равнище от този разтопен лед ще се случи „независимо от предвидимите бъдещи климатични промени през този век“, според водещия автор Джейсън Бокс, учен от Геоложката служба на Дания и Гренландия. Въпреки че авторите на публикуваното изследване не уточняват времевата линия, те прогнозират, че промяната в морското равнище може да настъпи периода от този момент до края на века.

Изследването единствено цели да даде в оценката си минимална или „много консервативна долна граница“ за покачването на морското равнище от топенето в Гренландия, „и в практически сигурния случай, че климатът продължи да се затопля, ангажиментът за морското равнище само нараства“, допълва Бокс.

Масивните ледени покривки могат да се стопят бързо, когато температурата на въздуха е топла, като по-топлата океанска вода също ерозира покривката по краищата, съобщават от CNN.

Констатациите идват след доклад за покачването на морското равнище през 2022 г., публикуван по-рано тази година от Националната администрация за океаните и атмосферата, който установи, че бреговете на САЩ могат да очакват 10 до 12 инча (25,4-30,48 cm) покачване на морското равнище през следващите 30 години. Това ще доведе до наводнения при приливи повече от 10 пъти по-често и ще позволи на бурните вълни да се разпространят по-навътре, според доклада.

Повишаване на едни места, понижаване на други

Гренландия съдържа достатъчно лед, така че ако целият се стопи, може да повдигне морското равнище с около 25 фута (7,62 метра) по света. Изследователите посочват, че повишаването на морското равнище с 20 фута (близо 6 метра) не означава, че то ще се повиши равномерно по целия свят. Това покачване ще остави някои места опустошени, докато морското равнище ще пада на други.

Тъй като места като Гренландия например губят лед, те също губят гравитационното привличане на леда върху водата, което означава, че морското равнище на Гренландия пада, докато нивото се повишава другаде, каза Уилям Колган, старши изследовател в Геоложката служба на Дания и Гренландия. Скоростта на тази промяна е проблемът, каза Колган пред Бил Уиър от CNN по време на изследователско пътуване през лятото на 2021 г.

„Ще бъде наистина трудно да се адаптираме към промените толкова бързо“, каза Колган, застанал на гренландския ледник Якобсхавн, където фиордът е пълен с лед, който се е откъснал от ледника.

Нечувани температури

Преди причиненото от човека изменение на климата да започне, температури близо до 32 градуса по Фаренхайт (0 градуса по Целзий) в Гренландия бяха нечувани. Но от 80-те години на миналия век регионът се затопля с около 1,5 градуса на десетилетие – четири пъти по-бързо от глобалното темпо – което прави още по-вероятно температурите да преминат прага на топене.

Няколко дни на необичайно топло време в Северна Гренландия наскоро предизвикаха бързо топене, с температури около 60 градуса (над 15 градуса по Целзий) – с 10 градуса по-топли от нормалното за това време на годината, казаха учени пред CNN в тазгодишния репортаж.

Количеството лед, което се разтопи в Гренландия само между 15 и 17 юли – 6 милиарда тона вода на ден – би било достатъчно, за да напълни 7,2 милиона плувни басейна с олимпийски размери, според данни от Националния център за данни за сняг и лед на САЩ .

Световни учени казаха, че тенденциите, при които изменението на климата се ускорява, са доста ясни и че ако емисиите не бъдат ограничени незабавно, много повече екстремни събития на топене ще продължат да се случват по-интензивно и по-често, предава CNN.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ