ESG News

Hornsea 2 – най-големият вятърен парк в света вече работи на 100%

Споделяне:

Orsted съобщи, че най-голямата инсталирана вятърна ферма в света, Hornsea 2, вече е напълно работеща. Офшорният вятърен парк с мощност 1.3 GW се състои от 165 вятърни турбини, разположени на 89 км от крайбрежието на Йоркшир, които ще помогнат за захранването на над 1.4 милиона домове в Обединеното кралство с евтина, чиста и сигурна възобновяема енергия.

Вятърната ферма е разположена до Hornsea 1, а заедно могат да захранват 2.5 милиона домове и да допринесат значително за амбицията на правителството на Обединеното кралство да има 50 GW офшорна вятърна енергия в експлоатация до 2030 г., съобщава датската компания.

Най-големият офшорен вятърен парк

Зоната Hornsea, на Северно море, покриваща повече от 2000 кв. км, е определена да включва и Hornsea 3. Проектът от 2.8 GW се планира да последва Hornsea 2, след като получи договор за разлика от правителството на Обединеното кралство по-рано тази година.

Hornsea 2 изигра ключова роля в текущото развитие на по-голяма и устойчиво конкурентна верига на доставки в Обединеното кралство, за да подкрепи следващата фаза от историята на успеха на офшорния вятър в Обединеното кралство. Само през последните пет години Orsted е сключил големи договори с близо 200 британски доставчици. Компанията е инвестирала 4.5 милиарда британски лири във веригата на доставки в Обединеното кралство до момента и очаква да направи още 8.6 милиарда инвестиции във веригата на доставки в Обединеното кралство през следващото десетилетие.

Световен лидер

Orsted вече има 13 работещи офшорни вятърни парка в Обединеното кралство, осигуряващи 6.2 GW възобновяема електроенергия за Обединеното кралство – достатъчно за захранване на повече от 7 милиона домове. Hornsea 2 има значителен принос към глобалната амбиция на датската компания за инсталиране на 30 GW офшорна вятърна централа до 2030 г. В момента тя разполага с приблизително 8.9 GW офшорна вятърна енергия в експлоатация, приблизително 2.2 GW в процес на изграждане и още около 11 GW предоставен капацитет в процес на разработка, включително Hornsea 3.

Дънкан Кларк, ръководител на регион Обединеното кралство в Orsted, каза: „Обединеното кралство е наистина световен лидер в офшорната вятърна енергия и завършването на Hornsea 2 е огромен крайъгълен камък за офшорната вятърна индустрия, не само в Обединеното кралство, но и в световен мащаб. Текущите глобални събития подчертават повече от всякога значението на забележителни проекти за възобновяема енергия като Hornsea 2, помагайки на Обединеното кралство да увеличи сигурността и устойчивостта на своите енергийни доставки и да намали разходите за потребителите чрез намаляване на зависимостта от скъпите изкопаеми горива.“

Той продължи: „Hornsea 2 не само ще осигури евтина, чиста енергия за милиони домове в Обединеното кралство, но и осигури хиляди висококачествени работни места и милиарди лири инвестиции в офшорната вятърна верига на Обединеното кралство. Очакваме с нетърпение да работим с колеги от правителството и индустрията, за да продължим да ускоряваме внедряването на офшорна вятърна енергия в полза на домовете и бизнеса в цялата страна.“

Преди малко повече от година Orsted обяви своята 1000-та турбина във водите на Обединеното кралство и приветства нов модерен кораб за сервизни операции към своя флот, Wind of Hope.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ