ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Ядрената компания на Бил Гейтс подписа сделка с ОАЕ

Потенциален проблем е, че натриевите реактори на TerraPower изискват гориво, чийто основен производител в момента е Русия

Споделяне:

Компанията за модерни ядрени реактори TerraPower LLC на Бил Гейтс и държавната ядрена компания ENEC на Обединените арабски емирства обявиха, че са се съгласили да проучат потенциалното развитие на модерни реактори в ОАЕ и в чужбина, предава Ройтерс.

Меморандумът за разбирателство идва на фона на стремежа на ОАЕ да разшири капацитета си за ядрена енергия и обещанието на над 20 нации на климатичната конференция COP28 в Дубай да утроят разгръщането на ядрената си енергетика през това десетилетие в усилията си за борба с изменението на климата.

За ОАЕ ние търсим бъдеще за чистите електрони и молекули, които ще бъдат въведени в реалност от усъвършенствани реактори“, каза Мохамед Ал Хамади, главен изпълнителен директор на ENEC, по време на церемонията по подписването.

Въвеждането на модерни ядрени технологии на пазара е от решаващо значение за постигане на глобалните цели за декарбонизация“, каза президентът и главен изпълнителен директор на TerraPower Крис Левеск.

В момента ОАЕ разполагат с една традиционна атомна електроцентрала, близо до Абу Даби, която започна да произвежда електричество през 2020 г. TerraPower, междувременно, има демонстрационен проект за своя усъвършенстван натриев реактор в американския щат Уайоминг, който се надява да влезе в експлоатация през 2030 г.

Усъвършенстваните реактори са предназначени да бъдат по-малки, по-лесни за изграждане и по-динамични от традиционните централи и се считат от някои за жизненоважно допълнение към прекъсващите енергийни източници като вятърна и слънчева енергия, които се разширяват бързо.

В Меморандума за разбирателство между TerraPower и ОАЕ се казва, че те ще проучат приложенията за усъвършенствани ядрени реактори като съхраняване на енергия в мрежата и осигуряване на енергията, необходима за производство на водород и декарбонизиране на въглищни, стоманени и алуминиеви заводи.

Проблем

Един потенциален проблем обаче е, че натриевите реактори на TerraPower изискват гориво, наречено HALEU с нискообогатен уран, чийто основен производител в момента е Русия.

Проектът на TerraPower в Уайоминг претърпя забавяне поради опасения относно доставките на HALEU след руската инвазия в Украйна. В компанията обаче предвиждат, че Съединените щати да могат да произвеждат горивото през следващото десетилетие.

Съединените щати се стремят да започнат производство на HALEU в страната и са сключили договор с компанията Centrus за разработване на проект за това.

Прочетете още:

ЕП върна ядрената енергетика в “зеления списък”

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ