ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Снимка: SNCB
Снимка: SNCB

Белгия осигурява безплатна питейна вода за пътниците в 100 гари

Целта е да се намалят пластмасовите отпадъци

Споделяне:

Националният железопътен оператор на Белгия SNCB обяви миналата седмица зелена инициатива за предоставяне на безплатна питейна вода в своите гари.

До края на 2024 г. пътниците в цялата страна ще могат да пълнят бутилки с вода на машини в 100 гари, което означава, че 80% от пътниците с железопътен транспорт в Белгия ще могат да се възползват от безплатната питейна вода, като същевременно помагат за намаляване на пластмасовите отпадъци и замърсяването.

Услугата вече е въведена в шест станции: Брюж, Брюксел-Люксембург, Куртре, Гент-Синт-Питерс Лиеж-Гийемин и Остенде. Скоро ще бъдат пуснати гарите Шарлероа-Сентрал и Отини, пише изданието traveltomorrow.com.

Идеята предизвиква противоречия

В страна, където идеята за безплатна питейна вода предизвиква противоречия, SNCB помага да се промени разговорът. В началото на училищните ваканции родителите, които се запасяват с тежки пластмасови бутилки, пълни с вода, все още са честа гледка в супермаркетите.

Много потребители се тревожат за ефектите върху здравето от „твърдостта“ на водата в някои райони на Белгия, въпреки че изследванията показват, че твърдата вода всъщност не вреди на здравето. Ползите за околната среда от безплатната чешмяна вода включват намаляване на пластмасовите отпадъци, транспортните разходи и въглеродния отпечатък от доставките до сектора на услугите.

Преди пандемията беше в ход масова кампания за повишаване на репутацията на ресторанти, които предлагат безплатна чешмяна вода, но тя загуби инерция. В Белгия все още е трудно да се намерят ресторанти и кафенета, където се сервира безплатна чешмяна вода.

Въпреки че клиентите харчат големи суми за скъпи ястия и може би алкохолни напитки, мнозина в сектора на услугите казват, че продажбата на бутилирана вода е от съществено значение за крайния им резултат. Някои от тях казват, че водата им не става за пиене, въпреки че готвят с нея и чистят.

Те също така не могат да обяснят как ресторантите в други страни успяват да предложат безплатна питейна вода и да останат на повърхността. В резултат на това повечето ресторанти отказват да сервират безплатна чаша чешмяна вода и изглеждат обидени от самата идея, че трябва да осигурят това, което в повечето развити икономики се счита за основна учтивост.

SNCB позиционира политиката като част от своята роля

Като позволява на клиентите да пълнят бутилки с вода, вместо да генерират допълнителни отпадъци чрез закупуване на питейна вода, SNCB позиционира политиката като част от своята роля и задължение като устойчиво транспортно средство.

Компанията играе важна роля за намаляване на екологичния отпечатък на страната ни. Тези, които пътуват с влак, произвеждат до шест пъти по-малко CO2, отколкото с кола“, казва железопътният оператор.

Достъпността също е взета под внимание. Дизайнът на новите машини включва нисък бутон и пространство за маневриране, така че кранът да може да се управлява от хора в инвалидни колички.

Прочетете още:

Какво прави Копенхаген един от най-зелените градове в света?‎

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ