ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Как COP28 помага на кметовете да работят за действия в областта на климата?

За първи път градоначалници бяха поканени на СОР като обособена група

Споделяне:

Кметовете на големите градове играят ключова роля в борбата с изменението на климата, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на COP28, като ги призова да „искат място на масата“, предава Euractiv.

Градовете са голям бизнес, когато става дума за действия в областта на климата. Оценките на ЕС показват, че те са отговорни за поне 70% от глобалните емисии, докато ОИСР смята, че те представляват 64% от инвестициите в сектори, които имат пряко въздействие върху климата.

Аплодирам вашето лидерство, но също трябва да ви помоля да направите повече“, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, докато се обръщаше към група градоначалници на конференцията в Дубай.

Гутериш настоя, че има още какво да се направи.

Започнете да планирате сега за справедлив преход към бъдеще с нулева мрежа“, каза той, добавяйки, че кметовете ще трябва да изработят конкретни планове, които включват препоръки срещу грийнуошинг.

Той също така призова местните лидери да поискат място на масата, докато националните правителства разработват политики и разпоредби за климата.

Това би било особено важно преди следващия кръг от национални планове за климата през 2025 г. Окажете пълната си политическа подкрепа зад революцията на възобновяемите енергийни източници“, заяви Гутериш.

Проблеми

В много части на света обаче това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Такъв е случаят с кмета на Варшава Рафал Тшасковски. Доскоро действията му в полза на постепенното премахване на изкопаемите горива бяха изправени пред враждебно национално правителство в страна, известна с голямото си използване на въглища.

Вярно е, че въглищата все още представляват повече от 60% от нашия енергиен микс“, заяви Тшасковски пред Euractiv в Дубай. Но използвайки местното си влияние, той постига напредък в съответствие с местните обещания за действия в областта на климата, които е подписал.

Във Варшава взехме решение да забраним използването на въглища в котли и започнахме да ги премахваме. От 15 000 котли са останали едва 4000”, обясни кметът.

Но когато става въпрос за убеждаване на гражданите в предимствата на „революцията на възобновяемите енергийни източници“, кметовете разполагат с уникален актив, недостъпен за хора с натоварен график като Гутериш.

Разхождаме се по улиците на нашите градове. Ние сме най-добри в това да убеждаваме гражданите, че точно това трябва да направим“, казва Тшасковски.

Признание за ролята на кметовете

За първи път на конференция СОР бяха поканени кметове от цял свят като обособена група.

Това, че бяхме седнали за първи път сред националните правителства, направи разликата. Това е символично, но е важно“, казва Тшасковски.

Това, което прави тази среща на върха, тази COP различна, е, че кметовете имат място на масата“, съгласен е и Мануел де Араухо, кмет на Келимане, пристанище на Мозамбик с 350 000 жители.

Благодарение на генералния секретар и президента на COP, това е първата конференция, в която местните лидери имат официална среща на върха и са интегрирани в програмата“, обясни Майкъл Блумбърг, медийният магнат, който спонсорира много инициативи на кметове.

Това е изключително важна стъпка в правилна посока“, добави Блумбърг, бивш кмет на Ню Йорк.

Прочетете още:

Гутериш на COP28: Изходът е един – край на изкопаемите горива

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ