ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Нивата на замърсяване на въздуха в Европа са все още твърде високи

Изменението на климата и повишаването на температурите в градовете заплашва здравето на европейците

Споделяне:

Нивата на замърсяване на въздуха в Европа са все още твърде високи въпреки отчетеното подобряване, предупреждава нов доклад на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС). Последната здравна оценка на качеството на въздуха посочва, че всички 27 държави-членки на ЕС не отговарят на собствените си стандарти, да не говорим за тези, определени от Световната здравна организация (СЗО), а това застрашава сериозно здравето на европейците.

Има, разбира се, много различни замърсители на въздуха, но най-сериозният и най-вредният си остават фините частици“, заяви Лиена Юла-Мононен, директор на Европейската агенция за околна среда пред Евронюз.

Черна статистика

Последната оценка е, че 253 000 смъртни случая могат да бъдат приписани на този замърсител (през 2021 г.) и те наистина могат да бъдат предотвратени с правилни мерки.

Броят на смъртните случаи, свързани с концентрациите на фини прахови частици, е намалял с 41% между 2005 г. и 2021 г., но ЕАОС предупреди, че държавите-членки трябва да продължат усилията си за по-нататъшно намаляване на нивата.

Замърсяването с азотен диоксид е отговорно за около 52 000 смъртни случая, докато краткосрочното излагане на озон е отговорно за 22 000 смъртни случая в ЕС.

Източници на замърсяване

В градовете транспортът е основният източник на замърсяване. В някои региони битовото отопление с твърди горива, като въглища или дърва, също влияе върху качеството на въздуха. Всички тези кумулативни явления могат да причинят или обострят заболяването, според директора на ЕАОС.

В най-тежките случаи замърсяването причинява заболявания, които бързо водят до смърт. Ракът на белия дроб е един пример“, казва Юла-Мононен. “Но също така е важно да се отбележи, и това е първият път, когато нашият доклад разглежда по-подробно различни заболявания, какво е въздействието на замърсяването на въздуха върху влошаването на тези заболявания, като астма или хронични сърдечни заболявания. Може да се направи изводът, че качеството на живот в много отношения е възпрепятствано от замърсения въздух днес в Европа“, добавя тя.

Европейската агенция подчертава още, че изменението на климата и по-специално повишаването на температурите в градовете заплашва качеството на въздуха и следователно здравето на европейците.

Прочетете още:

Замърсяването на въздуха повишава риска от диабет тип 2

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ