ESG News

Тази водка помага в борбата с изменението на климата

Технологията имитира процеса на фотосинтеза, като улавя въглеродния диоксид и го трансформира в чисти алкохоли

Споделяне:

Възможно ли е да се изпие климатичната криза? Air Company се опитва да разбере. Американската компания е разработила начин за трансформиране на въглеродния диоксид в алкохоли без примеси, включително водка.

„Работим с партньори, които улавят този въглероден диоксид преди да бъде изпуснат в атмосферата и след това използваме този CO2 в нашия процес за създаване на алкохолите“, каза главният изпълнителен директор и съосновател на Air Company Грегъри Константин пред CNBC. “Очевидно е много по-добре за планетата, тъй като премахваме въглеродния диоксид за всяка бутилка, която създаваме.”

Компанията използва патентована технология, която имитира процеса на фотосинтеза, като улавя въглеродния диоксид и го трансформира в чисти алкохоли, които оставят само кислород и вода. След това тези алкохоли се използват от компанията за производство на парфюмна вода, дезинфектант за ръце и водка. Процесът не е евтин и водката се продава за около 65 долара за бутилка, според информацията на CNBC.

Стафорд Шийън, съосновател на компанията и главен технологичен директор, каза на Fast Company през 2021 г., че решението да се направи водка е било случайно.

„В крайна сметка се насочихме към първокласните спиртни напитки, защото етанолът, който правехме, беше наистина, наистина с висока чистота и мястото, където можете да разпознаете ползите от тази наистина висока чистота, е в наистина първокласна водка“, каза той.

Средно производството на една бутилка водка отделя около 13 паунда емисии парникови газове. Но бутилка Air Vodka всъщност помага за отстраняването на около килограм въглероден диоксид от атмосферата.

Водката беше пусната в Ню Йорк точно преди пандемията – когато беше обявено първото затваряне, а компанията тогава използва своята технология за производство на дезинфектант за ръце.

„По време на пандемията пуснахме санитарен продукт – дезинфектант за ръце, който дарихме в цял Ню Йорк и в САЩ“, каза Константин пред TechCrunch.

Сега водката се предлага в барове в Ню Йорк, като Bathtub Gin, където привлича внимание, съобщи CNBC.

Компанията наскоро премина кръг от финансиране, на който набра 30 милиона долара от компании, включително Toyota Ventures, JetBlue Technology Ventures и Parley for the Oceans, съобщи TechCrunch. Финансирането ще отиде за изграждане на трето съоръжение с най-голямата система за оползотворяване на въглерода на компанията досега.

„Нашата непосредствена цел в Air Company е допълнително да подобрим и мащабираме нашата технология, която превръща въглеродния диоксид в най-чистите алкохоли, с най-нисък въглероден интензитет за потребителски продукти по пътя към промишлените приложения“, каза Шийън пред TechCrunch.

„В крайна сметка ние се стремим наистина да окажем въздействие върху справянето с изменението на климата, като използваме отпадъци и атмосферен въглероден диоксид, за да изместим изкопаемите горива, заменяйки въглерода, който в момента извличаме от земята, с въглерод, отстранен от въздуха.“

Константин каза, че финансирането ще помогне на Air Company да се направят повече въглеродно отрицателни продукти.

„Финансирането, което осигурихме, наистина ще помогне за мащабирането на тези продукти, за да отговорят на търсенето, защото ние непрекъснато разпродаваме всички продукти, които произвеждаме“, каза той.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ