ESG News

Целта за климата е невъзможна без закриване на 40% от фосилния добив

Съществуващите полета и мини за изкопаеми горива трябва да бъдат затворени, за да се постигне целта от 1.5°C

Споделяне:

През 2021 г. Международната агенция по енергетика (IEA) предупреди, че за да се достигнат нетните нулеви цели за емисиите парникови газове до 2050 г. и да се ограничи глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, не трябва да се разработват нови нефтени и газови находища или въглищни мини.

Сега проучване, публикувано в Environmental Research Letters Tuesday, отива още по-далеч: за да постигнем целта от 1.5 градуса, ще трябва да изоставим близо 40% от „развитите резерви“ от изкопаеми горива.

„Излизайки отвъд скорошните предупреждения на Международната агенция по енергетика, нашите резултати показват, че оставането под границата от 1.5°C може да изисква от правителствата и компаниите не само да прекратят лицензирането и разработването на нови находища и мини, но и преждевременно да изведат от експлоатация значителна част от вече разработените“, пишат авторите на изследването.

Новото проучване е ръководено от изследователи от Oil Change International и Международния институт за устойчиво развитие и е първото по рода си, което изчерпателно оценява емисиите, които биха били „заключени“ от съществуващите мини или полета за изкопаеми горива.

Изследователите основават своите открития на търговски набор от данни за повече от 25 000 нефтени и газови находища и създават свои собствени за въглищни мини. След това те изчисляват, че ако всички изкопаеми горива в тези съоръжения бъдат разработени, това ще прати в атмосферата 936 гигатона емисии въглероден диоксид. В перспектива, това би било еквивалентно на 25-годишните настоящи годишни емисии, посочва The Guardian.

Това количество емисии парникови газове ще надхвърли въглеродния бюджет, изчислен да поддържа границата от 1.5 градуса затопляне, с 60% и ще поеме целия оставащ въглероден бюджет за ограничаване на затоплянето до два градуса, показва изследването на Oil Change International. Учените предупредиха, че ограничаването на затоплянето до 1.5 градуса е от съществено значение за избягване на най-лошите последици от климатичната криза.

„Нашите констатации показват, че спирането на новите проекти за добив е необходима стъпка, но все още не е достатъчна, за да останем в рамките на нашия бързо намаляващ въглероден бюджет“, казва в съобщението за пресата съавторът Грег Мътит от Международния институт за устойчиво развитие.

„Някои съществуващи лицензи за изкопаеми горива и производство ще трябва да бъдат отменени и прекратени по-рано. Правителствата трябва да направят това по честен и справедлив начин, което ще изисква преодоляване на съпротивата от интересите на изкопаемите горива.“

Изследователите установиха, че близо 90% от разработените запаси от изкопаеми горива се намират в 20 страни.

Една разлика между новото проучване и други прогнози за въглеродния бюджет е, че то не отчита възможността да се появи технология, която може да премахне въглеродния диоксид от въздуха, пише The Guardian.

„Тези технологии са недоказани в мащаб“, каза Мътит. „Има много разговори за тях, но ние вярваме, че би било грешка да се прогнозира постигането на целите за климата въз основа на това, че те ще се доставят в много голям мащаб. Просто не знаем дали това ще бъде възможно по отношение на финансирането или управлението.“

Изследването обаче идва в момент, когато цените на енергията растат, отчасти поради нахлуването на Русия в Украйна. Компаниите за изкопаеми горива се възползват от момента и искат да развиват капацитета си, което според изследователите не трябва да се случва.

„Нашето проучване потвърждава, че изграждането на нова инфраструктура за изкопаеми горива не е жизнеспособен отговор на руската война срещу Украйна“, каза в съобщението за пресата водещият автор Кели Траут от Oil Change International.

„Светът вече е усвоил твърде много нефт, газ и въглища. Разработването на повече ще доведе или до по-опасни нива на затопляне, ако бъде извлечено напълно, или ще създаде по-голям мащаб от блокирани активи.“

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ