ESG News

ЕС трябва да вложи 800 млрд. евро в зелена енергия

Представеният план на Европейската комисия REPowerEU не е достатъчен, твърди създадената от Бил Гейтс група Breakthrough Energy

Споделяне:

Тъй като Европейската комисия е напът да гласува REPowerEU, пакет, който има за цел да диверсифицира доставките на природен газ в рамките на Блока, Breakthrough Energy, частна инвестиционна група, създадена от Бил Гейтс, публикува доклад, призоваващ вместо това да бъдат направени масивни инвестиции във възобновяеми източници.

Докладът на Breakthrough Energy, цитиран от Bloomberg, призовава за около 800 милиарда евро инвестиции в капацитети за съхранение на енергия, мрежова инфраструктура за възобновяеми източници, чист водород и устойчива авиация. Това ще постави наличния капитал наравно с този на индустрията за изкопаеми горива и ще позволи много по-бърз преход към енергийна независимост и по-ниски въглеродни емисии.

ЕС може да намали енергийната си зависимост с около 1.4 млн. гигавата – около една десета от предвиденото първично потребление през 2030 г. Това предложение изглежда противоречи на предложения план на Европейската комисия. Той има за цел да ускори енергийната независимост на ЕС от вноса на руски изкопаеми горива в контекста на войната в Украйна.

Комисията представи плана на 18 май, като основното ѝ предложение е бързо да диверсифицира доставките на газ в Блока на фона на опасенията от възможно и внезапно прекъсване на доставките от Русия. Вече бяха в ход плановете за бавно отучване на ЕС от вноса на изкопаеми горива до 2030 г., но последните месеци направиха тази цел много по-непосредствена.

Една от най-големите пречки пред сектора на възобновяемата енергия е, че мощността за генериране на енергия варира значително. Казано по-просто, фотоволтаичните системи произвеждат енергия, когато има слънце, вятърните турбини произвеждат, когато има вятър. Освен това те обикновено произвеждат енергия през деня, когато консумацията е по-ниска.

Разбира се, част от тази относителна непредсказуемост се смекчава от местоположението – фотоволтаичните системи за предпочитане са разположени в по-малко облачни региони, а вятърните паркове са във ветровитите региони, някои дори в морето, за да се възползват от приливните ветрове.

По този начин, за да поддържат стабилен поток на електроенергия и да предотвратят претоварването на енергийната мрежа, страните трябва да разработят различни техники за гъвкавост на енергийните потоци. Повечето мрежи са проектирани да се справят със стабилното производство от базовите мощности, а не с пиковете и падовете при зелената енергия.

Тук идва природният газ – той дори беше признат от енергийната таксономия на ЕС като преходно гориво през февруари. Синьото гориво е сполучлив енергиен източник за допълване на възобновяемите енергийни източници, тъй като е много лесно да се увеличи производството и той отделя по-малко замърсители от останалите изкопаеми горива. В ЕС обаче няма достатъчно природен газ.

Но намаляването на зависимостта на блока от вноса на енергия и колебанията в цената на газа, както и политическата зависимост от Русия, показват колко ненадежден може да бъде този модел. Ето защо в средата на април Breakthrough Energy, Европейската асоциация за съхранение на енергия (EASE), Solar Power Europe и Wind Europe подписаха отворено писмо, призоваващо за повече капацитет за съхранение на енергия от възобновяеми източници.

Те обясняват, че единственият начин да се намали зависимостта на ЕС от външните доставки, независимо дали е от Русия, САЩ или други играчи, единственият начин надеждно да се снабдяват европейците с устойчива и възобновяема енергия в огромен мащаб е осигуряването на по-голяма стабилност на входа и изхода.

Както пишат в отвореното писмо, Блокът се нуждае от масивно и бързо внедряване на решения за съхранение на енергия. Инвестирането в газ в краткосрочен план, от друга страна, противоречи на дневния ред на Европа за климата, енергийната независимост и амбициите за сигурност на доставките.

Ан Метлър, вицепрезидент на Breakthrough Energy, обяснява, че САЩ и Китай вече инвестират сериозно в разгръщането на капацитет за съхранение на енергия, а без да предприеме действия, ЕС рискува „да закъснее с още една технологична тенденция“. В продължение на години Европа влага големи суми в научноизследователска и развойна дейност в областта и според нея е време да извлечем ползите.

Източник: TheMayor.EU

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ