ESG News

Световното първенство в Катар е климатична катастрофа

Емирството ще трябва да произведе милиарди барели нефт, за да покрие колосалните разходи за Мондиала

Споделяне:

FIFA и Катар се бяха ангажирали Световното първенство по футбол да бъде напълно въглеродно неутрално. Съобщението тогава предизвика внимание, но и постави по-сериозен фокус върху истинността на тази спекулация. В крайна сметка еколозите и климатичните активисти започнаха да следят изкъсо за спазването на тази заявка, а докладът на TradingPedia в крайна сметка опровергава природосъобразността на мащабното събитие.

Научната статия анализира инвестициите на Катар и количеството петрол, което ще трябва да се продаде, за да се покрият разходите ѝ. Държавата домакин е вложила 220 милиарда долара в подготовката за Световното по футбол тази година. Средствата са вложени в изграждането на седем нови стадиона и обновяването на още един, както и в изграждането на пътища, хотели, метро система и друга инфраструктура, необходима за настаняване на такова огромно количество посетители в страна, която на практика е пустиня.

Очаква се турнирът да донесе приходи от 4.5 милиарда долара за FIFA и незнайно колко на самия Катар. Но печалбите надали ще покрият направените инвестиции и ще се наложи допълнителна продажба на нефт. Изчислено е, че емирството ще трябва да пласира общо около 3 милиарда барела суров петрол на пазара. А след като бъде рафинирано и превърнато в различни видове гориво, този нефт в крайна сметка ще бъде изгорен и ще отдели около 928 милиона тона въглероден диоксид.

За какво плаща FIFA?

Световната футболна федерация (FIFA) поема оперативните разходи за домакинството. В това число е и наградният фонд от 440 милиона долара. Тази година отборът победител ще получи 42 милиона долара, а вторият – 30 милиона. Наградите за трето и четвърто място са съответно 27 и 25 милиона долара. Тези, които завършат от пето до осмо място, ще получат по 17 милиона долара, отборите, завършили от девето до шестнадесето място, ще вземат по 13 милиона долара, докато неуспелите да излязат от груповата фаза, ще се задоволят с по 9 милиона долара.

FIFA също така направи плащания в размер на 1.5 милиона долара за покриване на разходите за подготовка, гарантирайки, че всяка участваща страна ще се върне у дома с поне 10.5 милиона долара. Наред с 440-те милиона долара от наградния фонд, има два допълнителни вида плащания, които FIFA ще направи – програма в полза на клубовете (310 милиона долара), както и такси за защита и застраховки на клубовете (220 милиона долара). Организацията ще плати 500 милиона долара за административни разходи, приблизително 520 милиона долара за производствени разходи за телевизионно отразяване, около 450 милиона долара за помощ при организирането на турнира и още 180 милиона долара, присъдени на футболната асоциация на Катар. Oперативните разходи се равняват на 1.7 милиарда долара.

Разходи за 220 милиарда долара

Катар има много разноски, свързани с домакинството на турнира. Най-големият разход е първоначалната инвестиция на страната, която е направена за осигуряването на стадионите. Мачовете за Световната купа се играят на осем стадиона в пет града. Инфраструктурата, изградена през последното десетилетие, поема около 1.5 милиона посетители в рамките на един месец. Според Фатма Ал Нуаими, изпълнителен директор по комуникациите във Върховния комитет за доставка и наследство на Световната купа, цената на 8-те стадиона е била 6.5 милиарда долара.

През 2016 г. генералният секретар на Върховния комитет Хасан Ал Тавади каза, че разходите за строителство ще са между 8 и 10 милиарда долара. Той също така определи общата сума, инвестирана в по-широка инфраструктура, на 200 милиарда долара. Това включва крайбрежния град Lusail City, построен специално за турнира. Проектът е на стойност 45 милиарда долара. Цената на стадиона там е 767 милиона долара и има капацитет от 80 000 души. Друг амбициозен проект е The Pearl, изкуствен остров близо до Доха, а инвестицията в него е около 15 милиарда долара. Още по-скъпо е метрото в Доха, което има 3 линии и 37 станции.

Подготовката за Световното

Подобно на съседните държави от Персийския залив, Катар също има запаси от петрол и природен газ. По-голямата част от капитала на държавата домакин идва от износа на нефт. Според официалните данни, публикувани в бюджета на Катар за фискалната 2021 година, приходите от петрол възлизат на 121.6 милиарда. Страната е и най-големият износител на втечнен природен газ в света.

Дневният добив на петрол в Катар се оценява на 1 815 100 барела, което представлява 2.04% от световното производство. За да изплати домакинството си, държавата ще трябва да изнесе почти 3 милиарда барела суров петрол и ще са необходими малко повече от 4 години за финансирането на турнира. Доказаните петролни резерви на Катар са около 25.24 милиарда барела, които вероятно ще стигнат за още 38 години. Така че, за да се покрие инвестицията от 220 милиарда долара за Световната купа, ще трябва да изнесе 11.9% от общия си петролен резерв.

Всеки барел, извлечен от находищата, произвежда емисии въглероден диоксид. Това допринася за парниковия ефект, за който учените и климатичните активисти предупреждават от няколко десетилетия. Един барел суров петрол произвежда минимум 317 кг атмосферен въглероден диоксид. Всичко това се изгаря и се превръща във водна пара и въглероден диоксид. От това следва, че инвестицията от 220 милиарда долара и произведеното количество петрол за нейното покриване, са еквивалентни на поне 928 милиона метрични тона въглероден диоксид. Според НАСА един метричен тон въглероден диоксид би запълнил сфера с диаметър 9.8 метра.

През 2021 г. светът е отделил 36.3 милиарда метрични тона въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива. Въглеродният отпечатък на Световното първенство по футбол се равнява на 9 дни от световното производство или количеството произведено годишно от международния транспорт.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ