ESG News

Енергията от ВЕИ ще надмине въглищата до 2025 г.

Прогнозата на Международната агенция по енергетика е за „избухване“ на възобновяемите източници и спад на изкопаемите горива

Споделяне:

Възобновяемите енергийни източници са напът да изпреварят въглищата и да станат най-големият източник на електроенергия на планетата до средата на това десетилетие. В доклада си IEA Renewables 2022 Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира голяма промяна в световния енергиен микс във време на значителна нестабилност и геополитическо напрежение.

Първата наистина глобална енергийна криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, предизвика безпрецедентен импулс за възобновяеми енергийни източници“, се казва в доклада, цитиран от CNBC.

„Възобновяемите енергийни източници ще се превърнат в най-големия източник на глобално производство на електроенергия до началото на 2025 г., надминавайки въглищата“.

Според основната прогноза на МАЕ възобновяемите енергийни източници ще представляват близо 40% от световното производство на електроенергия през 2027 г., което съвпада със спада на дела на въглища, природния газ и ядреното производство.

Анализът идва във време на огромен срив на глобалните енергийни пазари след инвазията на Русия в Украйна през февруари.

Москва бе най-големият доставчик както на природен газ, така и на петрол за ЕС през 2021 г., според Евростат. Износът на газ от Русия за Европейския съюз обаче се понижи тази година, тъй като страните членки се опитват да ограничат финансовия ресурс на Кремъл да води войната си в Украйна.

Като такива, големите европейски икономики се опитват да укрепят доставките от алтернативни източници за предстоящите по-студени месеци, а и след това.

В изявление, публикувано заедно с доклада си, МАЕ подчертава последиците от настоящата геополитическа ситуация.

Глобалната енергийна криза води до рязко ускоряване на инсталациите за възобновяема енергия, като общият ръст на капацитета в световен мащаб се очаква почти да се удвои през следващите пет години“, се казва в него.

„Загрижеността за енергийната сигурност, причинена от нахлуването на Русия в Украйна, мотивира страните все повече да се обръщат към възобновяеми енергийни източници, като слънчева и вятърна енергия, за да намалят зависимостта от вносни изкопаеми горива, чиито цени скочиха драстично“, добавя той.

В най-голямата възходяща ревизия на своята прогноза за възобновяема енергия, МАЕ сега очаква ВЕИ капацитетът в света да нарасне с близо 2400 гигавата между 2022 и 2027 г. – същото количество, колкото „цялата инсталирана мощност на Китай днес“.

Предстои вятърна и слънчева вълна

МАЕ очаква електричеството, произвеждано от вятърни и слънчеви фотоволтаици, да достигне почти 20% от производството на енергия на планетата през 2027 г.

Тези променливи технологии представляват 80% от увеличението на глобалното възобновяемо производство през прогнозния период, което ще изисква допълнителни източници на гъвкавост на енергийната система“, добавя той.

Въпреки това МАЕ очаква растежът на геотермалната енергия, биоенергията, водната енергия и концентрираната слънчева енергия „да остане ограничен въпреки критичната им роля в интегрирането на вятърната и слънчевата фотоволтаична енергия в глобалните електрически системи“.

Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ, каза, че глобалната енергийна криза е тласнала възобновяемите енергийни източници „в изключителна нова фаза на още по-бърз растеж, тъй като страните се стремят да се възползват от предимствата на своята енергийна сигурност“.

Светът е готов да добави толкова много възобновяема енергия през следващите 5 години, колкото през предходните 20 години“, каза Бирол.

Шефът на МАЕ добави, че продължаващото ускоряване на възобновяемите енергийни източници е „критично“ за запазване „вратата отворена за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 °C“.

Тази цел е препратка към Парижкото споразумение от 2015 г. – забележително споразумение, което цели ограничаване на глобалното затопляне до доста под 2 градуса, за предпочитане до 1.5 градуса по Целзий, в сравнение с прединдустриалните нива.

Намаляването на създадените от човека емисии на въглероден диоксид до нула до 2050 г. се смята за решаващо, когато става въпрос за постигане на целта от 1.5 градуса по Целзий.

По-рано тази година доклад на Международната агенция по енергетика посочи, че инвестициите в чиста енергия може да надхвърлят 2 трилиона долара годишно до 2030 г. – увеличение с над 50% в сравнение с днес.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ