ESG News

Българският бизнес с достъп до 146 млн. лв. за ВЕИ проекти

Нови възможности за финансиране на бизнеса бяха представени на седмото издание на форума „Инвестиции в устойчивата енергия“

Споделяне:

Бизнесът в България ще има достъп до 146 млн. лева за проекти, свързани с ВЕИ и локално съхранение на енергия за собствени нужди. Това съобщи Велина Попова, началник отдел “Програмиране” на Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност” в Министерството на иновациите и растежа (МИР). Тя участва в национална кръгла маса за финансиране на проекти за енергийна ефективност.

От Министерството съобщават, че програмата ще заработи до края на годината.

Основен фокус в дискусията бяха проектите за устойчива енергия в промишлеността и малките и средни предприятия.

Предизвикателствата ни правят устойчиви и по-гъвкави, а човешкият капитал е най-ценен. Независимо дали сме готови или не, трансформацията е неизбежна“, коментира Добри Митрев, председател на УС на Българска стопанска камара (БСК).

По време на кръглата маса стана ясно, че има напредък и в работата на Столична община по програмата „Слънчеви градове“ (SolarCities), която е финансирана от Европейската инициатива за климата. Основната цел на програмата е да насърчи процеса по изпълнение на проекти в сферата на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). През следващата година подкрепа ще бъде осигурена за 2 000 сгради в столицата, за които ще се обезпечи въздушно заснемане, проучване и оценка на разходите, дигитална платформа с информация за спестените емисии и производството на електроенергия след поставянето на соларните инсталации.

Стремежът на програмата е да подготви сградите за кандидатстване, тъй като първоначалната оценка е значителен разход.

Седмото издание на форума е част от предстоящи общо 12 събития, които „ЕнЕфект“ ще  осъществи в предстоящите месеци.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ