ESG News

Световната банка е инвестирала рекордните $32 милиарда в климата

Глобалната финансова институция обещава да продължи да подкрепя държавите в опитите им да намалят емисиите си

Споделяне:

Групата на Световната банка е предоставила рекордните 31.7 милиарда долара през фискалната 2022 г., за да помогне на страните да се справят с изменението на климата. Това е увеличение с 19% спрямо предходната фискална година, когато също бе поставен рекорд. Банковата група продължава да бъде най-големият многостранен финансист на действия в областта на климата в развиващите се страни.

„През последната ни фискална година, приключваща през юни 2022 г., ние предоставихме рекордните 31.7 милиарда долара на страните, за да идентифицират и активират проекти с висок приоритет, свързани с климата, като част от техните планове за развитие“, каза Дейвид Малпас, президент на групата на Световната банка.

„Ще продължим да предоставяме решения за обединяване на финансирането от глобалната общност за въздействащи и мащабируеми проекти, които намаляват емисиите на парникови газове, подобряват устойчивостта и дават допълнителни възможности на частния сектор.“

Финансирането на действия в областта на климата през финансовата 2022 г., което обхваща периода от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2022 г., достигна 36% от общото финансиране на Банковата група. Това надвишава целта, определена в Плана за действие на Групата за изменението на климата за периода 2021 – 2025 г. за разгръщане на средно 35% от общото финансиране на институцията в подкрепа на действията в областта на климата.

Финансиране в рамките на Групата

Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) и Международната асоциация за развитие (МАР) заедно са предоставили 26.2 милиарда долара през финансовата 2022 г. за финансиране на климата. Близо половината от тях – 12.9 милиарда долара – са подкрепили инвестиции в адаптация и устойчивост. Международната финансова корпорация (МФК), подразделението за частния сектор на Групата на Световната банка, е предоставила безпрецедентните 4.4 милиарда долара финансиране за климата и е мобилизирала допълнителни 3.3 милиарда долара от други източници. Многостранната агенция за гарантиране на инвестиции (МАГИ), отделът за застраховане на политически риск и кредитно подобрение на Групата на Световната банка, е предоставила 1.1 милиарда долара финансиране за климата.

Като част от постоянните си усилия да помогне на страните да интегрират целите за климата и развитието, Групата на Банката наскоро стартира редица доклади за климата и развитието на страните (CCDR). CCDR са нова основна диагностика, която помага на страните да дадат приоритет на най-въздействащите действия, които могат да намалят емисиите на парникови газове и да стимулират адаптацията. Обобщение на предварителните констатации от тези доклади ще бъде публикувано през следващите месеци, за да се насърчи дискусия, ориентирана към действие в световната общност.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ