ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Ройтерс: Сърбия предлага да бъде домакин на COP29

Русия блокира България за домакинството на следващата конференция

Споделяне:

Тазгодишната среща СОР28 е белязана от безпрецедентна криза относно кой ще бъде домакин на следващото събитие – СОР29 през 2024 г. В дните на откриването на конференцията в Дубай само оскъдно се споменаваше COP29. За сравнение – в предишни години ораторите рядко пропускаха да обявят имената на следващото председателство на COP, за да покажат, че световната стратегия за борба с климата е начертана за години напред.

И още – до този момент обикновено следващият домакин вече е планирал срещата на върха и е започнал да полага дипломатическата основа за своето председателство.

Съгласно правилата на ООН е ред на Източна Европа да бъде домакин на COP и решението трябва да бъде подкрепено единодушно от всички страни в региона. Войната в Украйна обаче направи това почти невъзможно.

Русия, която е санкционирана от Европейския съюз за нахлуването в Украйна, се противопостави на провеждането на COP29 в страна-членка на ЕС и блокира кандидатурата на България, предава Ройтерс.

Сърбия е обявила готовността си да приеме СОР29

Според източници на агенция Ройтерс Молдова е изявила желанието си да организира среща на върха, на която да бъде разрешен проблемът кой да приеме СОР29. В официално писмо обаче министерството на околната среда на Молдова изрично казва, че няма възможност да бъде домакин на самата конференция.

Също по информация на Ройтерс Сърбия е обявила готовността си да приеме и организационната среща, и СОР29.

Реакции

Настоящият президент на COP28 Султан Ал-Джабер от Обединените арабски емирства призова Източна Европа да „ускори и финализира“ дискусиите за това кой ще бъде домакин на COP29 и назначи преговарящ, който да помогне за намирането на решение до 12 декември, когато срещата на върха в Дубай ще приключи.

Наистина е необходимо да знаем накъде отиваме след това. Нямаме място за COP през следващата година… Тогава как ще постигнем съгласие по такъв важен въпрос като изменението на климата“, казва Кармен Роберта Табоада, делегат от Бразилия, която ще приеме COP30.

Организация

Домакинът на годишната конференция на ООН на върха по въпросите за климата COP трябва да осигури приема и настаняването на десетки хиляди участници от цял свят.

Председателството, което неофициално започва своята работа в края на предишната COP, включва 12 месеца лобиране пред световните правителства за полагане на основите за сделки. Когато тяхната среща на върха на COP започне, президентството има огромно влияние върху дневния ред и постигнатите резултати.

Прочетете още:

Юлиян Попов: Ще е жалко спорът за домакинството на COP29 да отклони вниманието от съществените преговори в Дубай

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ