ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Iceberg, Gerlache Strait, Antarctica
Iceberg, Gerlache Strait, Antarctica

Най-големият айсберг в света се движи за първи път от 35 г.

Айсбергът, известен като A23a, заема площ от около 4 000 кв. км, което го прави три пъти по-голям от Ню Йорк

Споделяне:

На хиляди километри от конференцията на ООН за климата COP28, провеждаща се в Близкия Изток, най-големият айсберг в света започна първото си пътуване от 35 г. насам. Учените са на мнение, че това е естествено движение, но подчертават, че то трябва да ни напомни потенциално катастрофалните последици от покачването на морското равнище.

Айсбергът, известен като A23a, заема площ от около 4 000 кв. км, което го прави три пъти по-голям от Ню Йорк. Движението му от Антарктида към южната част на Атлантическия океан се следи от сателити, като това се случва за първи път от 1986 г. насам. В последните години той беше заседнал на морското дъно, но изглежда се топи, което му позволява отново да плава.

Според експерта по морския лед Роби Малет, има няколко причини, с които A23a може да ни впечатли.

Първата е, че този айсберг е огромен“, казва Малет пред CNBC  по време на конференцията, провеждана в Обединените арабски емирства. „Това е най-големият айсберг в света и реално ни показва колко огромна е Антарктида. Той ни напомня на какъв риск сме изложени заради покачването на морското равнище“, допълва Малет.

Айсбергът е с тегло от около 1 трилион тона. По думите на Малет, неговото отделяне от Антарктида е естествен процес, който обаче се случва с нарастваща скорост заради климатичните промени.

Исторически погледнато, Антарктида има доста малък принос за покачването на морското равнище, но този дял се увеличава в последните години.

Рисковете

В първия ден от годишната климатична конференция на ООН миналата седмица Световната метеорологична организация предупреди, че човечеството може да изгуби битката за овладяването на покачващото се морско ниво. Информацията идва, след като скорошен доклад показа, че ако страните не реагират бързо и не намалят достатъчно генерираните емисии, това може да причини повишаване на температурите с до 2.5-2.9 градуса по Целзий.

Това е почти двойно спрямо желаното ниво от 1.5 градуса над средните температури от прединдустриалните нива, с което биха се избегнали най-лошите последици от климатичната криза.

Беше ясно показано, че топенето на антарктическите ледници се ускорява и това е една от повратните точки, които трябва да следваме“, според Петери Таалас, генерален секретар на СМО, който говори пред CNBC в Дубай.

Таалас посочва, че най-големият риск за него е скоростта на топене на ледниците в Антарктида.

Професорът по устойчивост от Университета в Ексетър Гейл Уайтман казва по време на COP28, че движението на A23a трябва да ни напомни, че това, което се случва на полюсите, не остава там.

През септември от СМО обявиха, че антарктическият морски лед е достигнал максималната си степен след зимните месеци. Въпреки това, предварителните данни показват, че това ниво остава доста под 17 милиона кв. км за първи път от началото на събирането на подобни данни през 1979 г. Това е цял 1 млн. кв. км под предишното рекордно ниско ниво от миналата година, което е повече от територията на Египет.

Полюсите ще определят бъдещето на човечеството“, казва още Уайтман.

Четете още:

НАСА разкри плашещата скорост, с която Антарктида губи лед

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ