ESG News

Субсидиите за изкопаеми горива са се удвоили през 2021 г.

Причината е, че правителствата на големите икономики опитват да помогнат на гражданите заради рязкото нарастващите разходи за енергия

Споделяне:

Въпреки нарастващата осведоменост за климатичната криза субсидиите за изкопаеми горива всъщност са нараснали значително през 2021 г. Причината, казват Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Международната агенция по енергетика (МАЕ), е, че правителствата на големите икономики опитват да помогнат на гражданите заради рязкото нарастващите разходи за енергия.

„Субсидиите за изкопаеми горива са пречка за по-устойчиво бъдеще, но трудността, пред която са изправени правителствата при премахването им, се подчертава във времена на високи и нестабилни цени на горивата“, каза в изявление изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. „Нарастването на инвестициите в чисти енергийни технологии и инфраструктура е единственото трайно решение на днешната глобална енергийна криза и най-добрият начин за намаляване на излагането на потребителите на високи разходи за гориво.“

Анализ на ОИСР и МАЕ

Новият анализ на ОИСР и МАЕ разглежда 51 големи икономики, включително страните от ОИСР и Г-20, както и 33 други държави, които произвеждат и консумират значително количество енергия. Анализът обхваща приблизително 85% от общото енергийно снабдяване в света. В тези страни субсидиите за изкопаеми горива са нараснали от 362.4 милиарда долара през 2020 г. до 697.2 милиарда долара през 2021 г. Очаква се субсидиите да нараснат още повече през 2022 г., тъй като цените на енергията и потреблението също се покачват.

През 2021 г. цените на горивата се повишиха, тъй като светът се възстановяваше от пандемията и последвалите локдауни, съобщи The Guardian. Това накара правителствата да се опитат да използват субсидии за намаляване на потребителските цени. Тези субсидии обаче не облагодетелстват непременно хората, които имат най-голяма нужда, тъй като богатите домакинства са склонни да изразходват повече енергия.

Анализът все още не обхваща 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна и повиши още повече цените на петрола и газа.

Енергийната криза

„Агресивната война на Русия срещу Украйна предизвика рязко увеличение на цените на енергията и подкопа енергийната сигурност. Значителното увеличение на субсидиите за изкопаеми горива обаче насърчава разточителното потребление, като същевременно не достига непременно до домакинствата с ниски доходи“, каза в изявлението генералният секретар на ОИСР Матиас Корман. „Трябва да приемем мерки, които защитават потребителите от екстремните въздействия на променящите се пазарни и геополитически сили по начин, който ни помага да вървим по пътя към въглеродна неутралност, както и към енергийна сигурност и достъпност.“

Настоящата енергийна криза разкри нестабилността на енергия от изкопаеми горива. В Обединеното кралство домакинствата са изправени пред 80-процентно увеличение на цените за домашна енергия този октомври, увеличение, което може да има смъртоносни последици. Въпреки това, анализ на Carbon Brief, написан през юли, казва, че новата вятърна енергия, платена на търг в Обединеното кралство, е девет пъти по-евтина от газа.

Екологична гледна точка

Екологичните групи твърдят, че страните не трябва да реагират на настоящата криза с удвояване на субсидиите за изкопаеми горива.

„Периодът на скок на цените на енергията от изкопаеми горива, когато петролните и газовите компании отбелязват рекордни печалби, трябва да бъде идеалното време за правителствата да премахнат субсидиите за производство на изкопаеми горива. Да виждаме нарастващата правителствена подкрепа за изкопаемите горива сега е вбесяващо,“ каза Дьорди Далос от Greenpeace International. „Правителствата трябва да се придържат към зелените си обещания. От страна на потребителите, те спешно трябва да заменят мерките за нецеленасочена подкрепа с целенасочена подкрепа за доходите на хора, които изпитват енергийна бедност.“

Анализът се основава на два набора от данни. Тези на ОИСР се фокусира върху данъчни облекчения и бюджетни трансфери за производство на изкопаеми горива в страните от Г-20. Те установяват, че между 2020 и 2021 г.:

  • общата подкрепа е нараснала от 147 милиарда долара на 190 милиарда долара;
  • подкрепата за потребителите е нараснала от 93 милиарда долара на 115 милиарда долара;
  • подкрепата за производителите „достигна нива, невиждани преди в усилията за проследяване на ОИСР“, а климатът до 64 милиарда долара.

Наборът от данни на МАЕ разглежда потребителските субсидии чрез сравняване на международните пазарни цени на енергията с вътрешните потребителски цени в 42 държави. В него се заключава, че подкрепата за потребителите се е увеличила с коефициент повече от три спрямо нивата от 2020 г. – до 531 милиарда долара през 2021 г.

„ОИСР и МАЕ последователно призовават за постепенно премахване на неефективната подкрепа за изкопаемите горива и пренасочване на публичното финансиране към разработването на нисковъглеродни алтернативи, заедно с подобрения в енергийната сигурност и енергийната ефективност“, заключиха двете организации.

Страните от Г-20 се ангажираха постепенно да премахнат „неефективните“ субсидии за изкопаеми горива, а страните от Г-7 обещаха да прекратят повечето от тези субсидии до 2025 г., според The ​​Guardian. Неотдавнашният анализ на МАЕ и ОИСР обаче показва, че те не са на път да направят това.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ