ESG News

Станфорд получи над милиард долара за ново климатично училище

Свръхбогатите в Америка все повече обръщат поглед към планетарната климатична криза и отпускат милиарди от личните си пари

Споделяне:

Джон Доер, един от най-успешните рискови инвеститори в историята на Силиконовата долина, дава 1.1 милиарда долара на Станфордския университет за финансиране на училище, фокусирано върху изменението на климата и устойчивостта.

Подаръкът, който г-н Доер прави със съпругата си Ан, е най-големият, който някога е правен на университет за създаване на ново училище, и е вторият по големина подарък за академична институция, според Хроника на висшето образование. Само дарението на Майкъл Р. Блумбърг през 2018 г. на стойност 1.8 млрд. долара за неговата Алма матер, университета „Джон Хопкинс“, се класира по-високо.

Наука за климата и устойчивостта

Подаръкът утвърждава семейство Доер като водещи дарители в изследванията и стипендиите за изменение на климата и ще постави Станфорд в центъра на публичните и частните усилия за отучване на света от изкопаемите горива.

„Климатът и устойчивостта ще бъдат новата компютърна наука“, каза в интервю г-н Доер, който направи своето състояние от около 11.3 милиарда долара, инвестирайки в технологични компании, като Slack, Google и Amazon. „Това е, върху което младите хора искат да работят с живота си, поради всички правилни причини.“

Училището, което ще се казва Stanford Doerr School of Sustainability, ще бъде дом на традиционни академични катедри, свързани с теми като планетарна наука, енергийни технологии и подсигуряване на храните и водата. Той също така ще включва няколко интердисциплинарни института и център, фокусиран върху разработването на практически политически и технологични решения на климатичната криза.

„Училището ще се съсредоточи изцяло върху въпросите на политиката и върху въпроса какво ще е необходимо, за да се придвижи света към по-устойчиви практики и по-добро поведение“, каза в интервю Марк Тесие-Лавин, президент на Станфорд.

Милиардери срещу глобалното затопляне

Г-н Доер се присъединява към нарастващ списък от свръхбогати хора, даряващи огромни суми за борбата срещу глобалното затопляне. Основателят на Amazon Джеф Безос каза през 2020 г., че е заделил 10 млрд. долара от собствените си пари за нова инициатива, която нарече Bezos Earth Fund, и миналата година подробно разказа как ще бъдат изразходвани част от парите.

Майкъл Блумбърг, бивш кмет на Ню Йорк, каза през 2019 г., че ще похарчи 500 млн. долара, за да помогне за затварянето на електроцентрали, работещи с въглища. А Бил Гейтс, съосновател на Microsoft, е вложил милиарди долари за работа по въпроси, свързани с климата, чрез различни усилия, включително Breakthrough Energy и Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“.

Някои обаче се съмняват дали тези филантропски инвестиции могат да допринесат достатъчно, когато става въпрос за планетарна криза.

„Не виждам как даването на милиард долара на богат университет ще промени ситуацията по този въпрос в краткосрочен план“, каза Дейвид Калахан, автор на „The Givers: Wealth, Power, and Philanthropy in a New Gilded Age“. „Хубаво е, че той дава тези пари, но тези милиарди долари биха могли да бъдат по-добре похарчени, опитвайки се да издигнем това в мащаба на общественото мнение. Докато обществеността не припознае това като проблем от най-високо ниво, политиците няма да действат.“

Арун Маджумдар, който беше определен за първи декан на училището и е съветвал администрациите на Обама и Байдън по енергийни въпроси, каза, че училището ще предостави контекст и анализ по въпросите на изменението на климата, но няма да се откаже от застъпничеството. „Няма да излизаме на политическата арена“, каза той. „Това е много хлъзгаво за нас.“

То също така каза, че новото училище ще работи и ще приема дарения от компании за изкопаеми горива.

„Не всички петролни и газови индустрии ни подкрепят, но има някои, които са под натиск да диверсифицират, в противен случай няма да оцелеят“, каза Маджумдар. „Тези, които искат да диверсифицират и да бъдат част от решенията, и искат да се ангажират с нас, ние сме отворени за това.“

Вдъхновението на Доер

Доер каза, че за първи път е бил вдъхновен да се справи с изменението на климата през 2006 г., след като е гледал филма на Ал Гор „Неудобна истина“ със семейството си. Той каза, че на вечеря след филма дъщеря му казва: „Вашето поколение създаде този проблем. По-добре го поправете.“ На следващата година Ал Гор се присъединява към Kleiner Perkins, фирмата за рисков капитал на Доер.

През следващите години Kleiner Perkins направи няколко големи инвестиции в компании за чиста енергия, а Доер изнесе TED беседа, озаглавена „Спасение (и печалба) в зелените технологии“. Но по време на финансовата криза от 2008 г., когато цената на природния газ падна поради фракинг добива, много от тези компании за чиста енергия се провалиха.

Миналата година Доер публикува книга, озаглавена „Скорост и мащаб: План за действие за решаване на нашата климатична криза сега“. В нея той призовава за бързи действия за намаляване на емисиите и увеличаване на използването на възобновяема енергия. Сред неговите приоритети са електрифицирането на транспорта, добавянето на огромни количества чиста енергия към мрежата и намаляване на емисиите парникови газове, свързани с производството на храни.

„Трябва да сме наясно с проблема“, каза той. „Вярвам, че това е проблем от мащаб, който се нуждае от много по-голяма амбиция, спешност и съвършенство, разгърнати срещу него.“

Фондация Бил и Мелинда Гейтс

Доер и съпругата му обещаха да се присъединят към усилията на Бил Гейтс, бившата му съпруга Мелинда Гейтс и Уорън Бъфет, за да убедят свръхбогатите хора да раздадат по-голямата част от богатствата си приживе или като завещание. „Климатът и устойчивостта са най-важните от нашите каузи“, каза Доер за филантропските планове на семейството си.

Други големи университети, включително Колумбия, създават интердисциплинарни училища, фокусирани и върху изменението на климата. И все пак училището за устойчивост Доер, първото ново училище в Станфорд от 70 години, ще бъде сред най-големите и най-добре финансираните. То ще стартира с 90 преподаватели и ще добави още 60 през следващите 10 години. Университетът заяви, че е набрал допълнителни 590 млн. долара, заедно с подаръка от семейство Доер, и че част от средствата ще бъдат използвани за изграждане на две нови сгради.

Доер каза, че се надява подаръкът да вдъхнови други богати хора да харчат парите си в борбата с изменението на климата. „Това ще отнеме повече от една институция“, каза Доер. „Точно както имаме множество медицински училища, имаме нужда от множество училища за устойчивост, за да свършим работата.“

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ