ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Невъзможна мисия: Да притежаваш автомобил в Сингапур

Заради квотната система Сингапур е най-скъпият град в света за закупуване на автомобил

Споделяне:

106 000 долара – точно толкова трябва да заплати човек в Сингапур за сертификат, който му дава право да е собственик на автомобил. За толкова може да се купят четири броя Toyota Camry Hybrid в САЩ, предава Reuters.

Възстановявнето след пандемията от коронавирус повиши цените в квотната система на държавата-град до рекордни стойности. Самата система бе въведена през 1990 година, за да бъде осъществяван контрол над броя на превозните средства в страната джуде, в която живеят 5,9 милиона души и в която най-дългото разстояние се преминава за по-малко от час.

Трайността на един сертификат е 10 години

Заради квотната система Сингапур е най-скъпият град в света за закупуване на автомобил. Цената на голяма кола тази сряда достигна до 146 002 сингапурски долара (106 376 долара), което е четири пъти повече в сравнение с 2020 година.

В момента общата стойност за закупуване на Toyota Camry Hybrid в азиатската държава е 183 000 долара, като в тази сума са включени въпросният сертификат, регистрационни такси и данъци. За сравнение – в САЩ Toyota Camry Hybrid струва 28 855 долара.

По време на пандемията през 2020 година в Сингапур броят на шофиращите не бе толкова голям и цената на сертификатите падна до 21 857 долара. Оттогава обаче развитието на икономиката върви ръка за ръка с увеличаването на броя превозни средства в експлоатация.

За да се контролира броят на автомобилите в квотната система, е определен таван от 950 000 превозни средства, които да са в движение. Сертификати се освобождават в момента, в който стари коли излизат извън движение. Също така освободените сертификати се пускат в обръщение на търг.

“Космическите цени“ означават само едно – за повечето семейства от средна класа в Сингапур вече е мечта да притежават автомобил. Така вече се оформя новата „Сингапурска мечта“ – да имаш пари в брой, имот и кола“, твърди социологът Тан Ерн Сер.

Средната годишна заплата в Сингапур е 88 297 долара

Постоянната инфлация и забавената икономика пък принуждава някои жители да продадат автомобилите си, които са закупени на по-ниските ставки от 2020 година и така да реализират печалба.

Вече се забелязва как хората принизяват амбицията си да живеят добре, до това да живеят приемливо добре“, обяснява Тан.

40-годишният застрахователен агент Джейсън Гуан, баща на две деца, попада точно в тази категория. Той вече е продал закупената за 47 358 долара през 2008 година Toyota Rush.

В момента Гуан живее без кола.

Като семеен мъж това не ме засяга особено. Далеч по-важно е, че Сингапур все още има добра и стабилна образователна система. Също така, по отношение на сигурността Сингапур си остава една от най-безопасните страни в света“, обосновава решението си Гуан.

Прочетете още:

Как Лондон се справя със старите и замърсяващи коли?

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ