ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Европейският парламент приема позиция относно сертифицирането на премахването на въглерод

Рамката е предназначена да помогне за привличането на частни инвестиции

Споделяне:

Европейският парламент прие позицията си относно схема за сертифициране на премахването на въглерод, с цел да се подпомогне постигането на европейските цели в областта на климата и да се предотвратят прояви на грийнуошинг.

Рамката за сертифициране беше предложена от Европейската комисия, за да подпомогне увеличаването на премахването на въглерод, което ще е необходимо, за да може светът да достигне нетни нулеви емисии и да гарантира, че дейностите, които намаляват въглерода в атмосферата, действително са от полза за околната среда.

Промените в климата вече са толкова сериозни, че не можем да разчитаме единствено на намаляване на емисиите, а също така трябва да работим към премахване на въглерода“, заяви Лидия Перейра, португалски депутат от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), която е говорител на парламента по предложението. “Този инструмент прави това възможно, тъй като напредваме с правила за регулиране на пазар, който е измъчван от грийнуошинг, липса на яснота и недоверие“, добави тя.

Европейският парламент одобри позицията си с 448 гласа „за“, 65 „против“ и 114 „въздържал се“. Проектотекстът подчертава, че схемата трябва да бъде прозрачна, за да се избегнат измами и двойно отчитане и в съответствие с международните стандарти, предава Euractiv.

Засаждането на дървета, които изсмукват въглероден диоксид от атмосферата, докато растат, днес е най-разпространената форма на премахване на въглерод. Но има и индустриални технологии, които се разработват, като Direct Air Capture (DAC), където гигантски вентилатори изсмукват CO2 направо от атмосферата и го съхраняват за постоянно.

Схемата за сертифициране на ЕС е предназначена да помогне за привличането на частни инвестиции в тези проекти за премахване на въглерода. Позицията на Парламента добавя яснота между четири различни вида дейности, обхванати от рамката за сертифициране: отстраняване на въглерод, улавяне на въглеродни земеделски стопанства, намаляване на емисиите от въглеродни земеделски стопанства и съхранение на въглерод в продуктите.

Това отразява призива на екологичните организации и научната общност, които се страхуваха, че сливането на дейности с различни нива на премахване и нива на постоянство рискува да подкопае закона.

Насочване към финални преговори

Гласуването на Европейския парламент идва след като страните от ЕС съгласуваха позицията си относно рамката на 17 ноември. Така двете страни вече са готови да започнат преговори за финализиране на закона.

Според екологични организации до стартирането на финалните преговори все още има време за подобряване на закона.

В центъра на своите дискусии преговарящите трябва да обмислят използването и ролята на отстраняването на въглерода. В противен случай съществува значителен риск с премахването на въглерод, временното съхранение и/или намаляването на емисиите да бъде злоупотребено с цел забавяне на намаляването на емисиите и грийнуошинг на мръсните индустрии – както в рамките на ЕС, така и извън него“, каза Вайнанд Стофс от Carbon Market Watch, зелена неправителствена организация.

Според Родика Аворник, асоцииран директор по политиките в неправителствената организация Carbon Gap, сертифицирането трябва да бъде ориентирано към целта и съобразено с определени цели, за да се избегне грийнуошинг.

Оценяваме крачките, направени от Парламента към по-стабилна рамка за сертифициране на отстраняването на въглероден диоксид. В стремежа към ефективни действия в областта на климата обаче сертифицирането на устройства без ясно разбиране за тяхната употреба е като навигиране в непознати води без компас“, каза тя.

Carbon Gap иска сертификатите да се използват само за балансиране на емисиите, които не могат да бъдат намалени по друг начин, а срещу тези, идващи от изкопаеми горива, да се действа чрез трайни постоянни премахвания.

Прочетете още:

Улавянето на въглерод – критикувано, но жизненоважно

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ