ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Законът за конкуренцията остава пречка пред корпоративното сътрудничество за устойчивост

Ново проучване отбелязва "решителен" напредък, постигнат в съвместни дейности по ESG

Споделяне:

Повече от половината фирми в САЩ, Обединеното кралство и Западна Европа избягват да си сътрудничат за справяне с екологични, социални и управленски проблеми (ESG), тъй като се притесняват да не нарушат правилата за конкуренция и не искат да рискуват със съдебни спорове.

Това е главната констатация на ново проучване, поръчано от правната кантора Linklaters. В допитването са анкетирани повече от 500 професионалисти по устойчиво развитие в Обединеното кралство, САЩ, Франция, Германия и Холандия за техните мнения относно потенциалното въздействие на законодателството за конкуренцията върху техните усилия да си сътрудничат с други фирми по отношение на устойчивостта, предава businessgreen.com.

Публикуваните резултати сочат, че излагането на антитръстова отговорност, независимо дали е в ръцете на агенция или страна по делото, е ключово притеснение за компаниите, когато обмислят дали да си партнират с конкуренти по въпроси, свързани с ESG, въпреки увеличаващия се натиск, пред който са изправени, за да подобрят своите показатели за устойчивост.

Констатациите обаче показват също, че насоките от антитръстовите регулатори на ЕС и Обединеното кралство може да започнат да облекчават някои опасения, като отговорите на проучването показват нарастващо доверие от страна на фирмите да работят заедно по проекти за устойчивост.

Резултати от проучването

Според Linklaters резултатите от проучването сочат “решителен” напредък, постигнат в сътрудничеството по ESG, като респондентите съобщават, че са участвали в редица съвместни проекти за устойчивост.

Над една трета, 34% от анкетираните, казват, че са обединили логистични ресурси, 33% казват, че работят заедно за разработване на нови зелени опаковки, а 30% посочват, че работят заедно за създаване на минимални стандарти в своя сектор.

Ангажиментът към целите за устойчивост продължава да е висок, като 82 процента от анкетираните признават важността на работата с други фирми за постигане на целите за устойчивост. Индикациите, че следвайки Насоките на ЕС и Обединеното кралство, над половината от анкетираните са готови да предприемат проекти, които преди са се считали за твърде рискови, са окуражаващи. Властите отвориха вратата – сега бизнесът трябва да бъде подготвен да премине през нея“, казва Никол Кар, глобален ръководител на антитръстовата практика и практиката за чуждестранни инвестиции на Linklaters.

Европейската комисия, Органът за конкурентни пазари на Обединеното кралство и властите на Нидерландия, наред с други, предоставиха подробни насоки за това кога сътрудничеството за устойчивост ще попадне извън правилата за конкуренция и при какви случаи подходът, който ще предприемат при оценяване на ползите от сътрудничеството за устойчивост, надвишава вредата за конкуренцията, посочват още от Linklaters.

Проучването обаче също така установи, че повече от една трета от професионалистите по устойчивост все още не са запознати с насоките на ЕС и Обединеното кралство и приблизително същата част от тях не се чувстват уверени, че разбират какво е и какво не е разрешено.

Трябва да стигнем до момент, в който лидерите в областта на устойчивостта вече няма да се притесняват да си сътрудничат легитимно по въпроси на ESG поради страх от нарушаване на правилата на конкуренцията. Само тогава ще видим по-големи крачки в проекти и инициативи около зелената и по-широка програма за устойчивост“, казва Джонатан Форд, партньор в антитръстовата практика на Linklaters.

Прочетете още:

Reuters представи “Доклада за глобална устойчивост 2023”

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ