ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Downin Street Сунак
Снимка: Unsplash

Риши Сунак с план да отложи зеления преход в Обединеното Кралство

Бизнеси и граждански организации смятат, че подобно решение ще разклати доверието в икономиката

Споделяне:

Британският премиер Риши Сунак даде смесени сигнали за скоростта на зеления преход в Обединеното кралство. Изтекла информация, публикувана от BBC в началото на седмицата, разкри план за забавяне на инвестициите в британската политика за енергийна ефективност на домовете с изолация и забавяне на крайните срокове за изключване на колите с вътрешно горене от пътищата.

Премиерът потвърди плановете за отлагане на сроковете. Забраната на коли с вътрешно горене може и да влезе в сила след 2030. Същото се отнася и за забраната за ново строителство с газови отоплителни системи– след 2035. Сунак каза, че идеята зад тези планове е да се изработи нова и пропорционална система, която да не е в ущърб на работниците и потребителите, предаде Euronews.

Много бизнеси и природозащинически групи се обявиха против промените. Причината – правителството дерайлира зададената скорост на зеления преход. Отлагането би имало особен ефект върху целите, зададени до края на десетилетието. За много от тях, това внася ненужна нестабилност в икономиката на Обединеното Кралство и променя планове за милиарди от страна на частния бизнес.

Декарбонизацията на Великобритания

Великобритания е една от водещите страни, които са по пътя към нетно нулеви емисии. Кралството успя да постигне 46% по-малко емисии в сравнение с нивата от 1990. Главната причина за успеха е изключването на въглищата от енергийния микс.

Въпреки това, първата сериозна цел е намаляването на емисиите с 68% до 2030 г. Според правителствените климатични експерти, обаче, националната власт е твърде бавна във взимането на решения. Преместването на ограниченията за коли с двигатели с вътрешно горене и отоплителни системи за домовете, съответно, ще отложи и тази цел.

Нестабилни решения

Директорът на Greenpeace UK Дъг Пар обясни, че подобно решение ще изложи гражданите на излишни рискове от цените на горивата на световния пазар и експлоатативните практики на енергоносителите. Миналата зима много местни домакинства бяха принудени да плащат двойни и тройни сметки за енергия.

Производителите на коли, които инвестират в електрически превозни средства и зарядни станции, също не приеха предложението на Сунак охотно.

Лиза Бранкин, управляващ директор на Ford UK, коментира, че компанията е инвестирала 430 милиона паунда, за да строи електрически коли във Великобритания.

„Нашият бизнес се нуждае от три неща от правителството: Амбиция, отделеност и консистентност. Отпускане на целите за 2030 ще подкопае и трите”, каза тя.

Ашок Шинха, директорът на благотворителната организация за климата Ashden, пък, смята, че това е начинът министър председателят да нанесе максимално много щети на британската икономика. Според нея такова решение би изплашило инвеститори, подкопало доверието в управлението на страната и би спряло иновациите.

Още по темата:

Обединеното кралство налага данък върху печалбите на възобновяемата енергия

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ