ESG News

Обединеното кралство налага данък върху печалбите на възобновяемата енергия

Не е наложено ограничение на приходите от петрол и газ, което според еколозите е двоен стандарт

Споделяне:

Правителството удържа от печалбите на компаниите за възобновяема енергия

Компаниите за възобновяема енергия ще имат по-малко капитал, в следствие на ограничението на бързите печалби в Англия и Уелс. Средствата ще се вложат за нисковъглеродни генератори на електроенергия. Същевременно няма ограничение на приходите от петрол и газ, което според еколозите е двоен стандарт.

Нововъведените мерки на Обединеното кралство идват седмици след като Европейският съюз наложи подобна политика. Септември ЕС въведе таван на цените на производителите на енергия. Всички печалби, които са генерирали над 180 евро на мегават час, отиват при националните правителства. Държавите-членки са свободни да въведат свои собствени по-ниски прагове.

Данъкът в Обединеното кралство

Данъкът върху печалбите е еднократен. Към настоящия момент войната на Русия в Украйна ограничава доставките в Европа и повишава цените на газа.

Това само по себе си води до по-високи цени на електроенергия, вследствие на което източниците на електроенергия са по-търсени.

Данък срещу печалбите от възобновяема енергия в Европа

ЕС се стреми да събере приблизително 140 милиарда евро чрез данъчно облагане на печалбите на енергийните компании.

Разликата е, че облагат и печалбите на производителите на нефт и газ. Държавите в ЕС също ще събират вноска от компании за изкопаеми горива. Фирмите печелят с над 20%  повече от средното за последните три години. 

„Тези компании правят приходи, които никога не са отчитали, за които не са и мечтали“, каза президентът на Комисията Урсула фон дер Лайен пред законодателите на ЕС през септември. „В тези времена печалбите трябва да се споделят и насочват към тези, които имат най-голяма нужда от тях.“

Нарастващите страхове от предстоящия енергиен недостиг подлага много правителства на натиск да действат бързо на фона на опасенията, че Москва ще прекъсне всички останали доставки на газ за ЕС.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ