ESG News

Pfizer ще осигури лекарства за 1.2 млрд. души без печалба

Компанията ще предложи пълно портфолио от медикаменти и услуги в 45 държави с ниски доходи

Споделяне:

Фармацевтичният лидер Pfizer обяви във вторник мащабно разширяване на своята кампания за предоставяне на лекарства и ваксини, предава ESG today. Инициативата няма да носи печалба на компанията и обхваща страни с по-ниски доходи, като в нея е включено пълното портфолио от лекарства, състоящо се от приблизително 500 продукта.

„Споразумение за по-здрав свят“

Стартиралата през миналата година програма „Споразумение за по-здрав свят“ първоначално включваше ангажимент на компанията да предостави достъп до всички нейни патентовани лекарства и ваксини, налични в САЩ и Европейския съюз на нестопанска основа. Целта е да достигне до 1.2 милиарда души в 45 страни с по-ниски доходи. Към момента инициативата е улеснила доставката на девет лекарства и ваксини за лечение на някои видове рак, инфекциозни и възпалителни заболявания в Руанда, като се водят напреднали преговори с 16 държави, включително Малави, Гана и Сенегал.

Стартирахме „Споразумение за по-здрав свят“, за да помогнем за намаляване на явната разлика в справедливостта в здравеопазването, която съществува в нашия свят”, каза Алберт Бурла, председател и главен изпълнителен директор на Pfizer.

Той добавя, че компанията се стреми да даде възможност на националните правителства да работят по решения съвместно с тях и други многосекторни партньори, за да се справят с факторите, които възпират пътя към по-добро здраве.

Достъпни лекарства

Фармацевтичната компания ще разшири програмата, така че вече да включва продукти без патент и значително ще увеличи обхвата на програмата – от 23 продукта до около 500 лекарства и ваксини, помагащи за лечение или предотвратяване на инфекциозни и незаразни заболявания, разпространени в страните с по-ниски доходи.

Новите лечения, включват химиотерапия и лекарства за рак, а чрез тях се третират около един милион нови случая на заболяването в страните, включени в споразумението. Широката гама от антибиотици ще се бори с нарастващата заболеваемост, смъртност и разходи, свързани с антимикробната резистентност (АМР), като помагат за предотвратяване на около 1.5 милиона смъртни случая, които се наблюдават всяка година в резултат на бактериални инфекции в медицинските заведения. Освен пускането на новите лекарства и ваксини, ще бъдат включени и продукти, от които компанията няма да генерира печалба за своите акционери.

През месеците след стартирането на програмата чухме, че достъпът до по-широк и по-непосредствен обхват от последователни, висококачествени продукти е необходим за смислена и устойчива трансформация”, каза Бурла.

Той добавя, че чрез разширяването на предлаганите продукти, съчетано с постоянни усилия за справяне с бариерите, които ограничават или възпрепятстват достъпа, ще се ускори преходът към свят, в който всички имат достъп до лекарства и ваксини, от които се нуждаят, за да живеят по-дълго и по-здравословно.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ