Пазарът на храни от насекоми се забавя след години на растеж и секторът призовава за регулаторни корекции, за да промени състоянието си, предава Euractiv. Появата на пазара на протеини от насекоми за хранително-вкусовата промишленост преди около десет години предизвика широк ентусиазъм. Очакваше се продуктът да осигури устойчиво снабдяване с протеин за нарастващото население на света.
През 2021 г. ЕС разреши първия си хранителен продукт на основата на насекоми. През същата година компанията Ynsect положи основите на най-голямата в света фабрика за протеини и торове от насекоми в Северна Франция. Но миналия септември компанията подаде заявление за защитно производство, тъй като бе изложена на риск от несъстоятелност. Същото се отнася и за Agronutris, номер две във Франция в сектора, която също бе поставена под защитна процедура. В Ирландия лидерът на пазара Hexafly беше закупен през 2023 г. след подобни трудности.
„Няколко фактора допринасят за това забавяне, включително високите производствени разходи, по-широкият икономически климат и развиващите се европейски разпоредби“, заявиха от Международната платформа за насекоми за храни и фуражи (IPIFF), представляваща сектора.
Проблеми
Индустриализацията на отглеждането на насекоми означава висока консумация на енергия – за поддържане на температури и осветление – и много скъпи суровини, като например фуражи, които могат да представляват до 90% от производствените разходи. Съществува и проблем с търсенето – докато европейските потребители са приели храни за домашни любимци, базирани на насекоми, това не важи в същата степен за храната за хора, която остава „предизвикателство“ в Европа, според IPIFF.
Фабриката Ynsect, която трябваше да произвежда годишно 200 000 тона брашно от Tenebrio molitor (жълт брашнен червей), главно за човешка консумация, реши да се фокусира отново върху храната за домашни любимци през 2023 г. Въпреки това компанията претърпя нетни загуби от 80 милиона евро през въпросната година.
Според индустрията ЕС би могъл да помогне на сектора с някои регулаторни промени, за да разшири пазарните възможности, като например да позволи продажбата на насекоми за употреба като тор или биогаз. Секторът също така призовава отглежданите във ферми насекоми да могат да се хранят с хранителни отпадъци от супермаркети, съдържащи месни и рибни продукти.
Местни партньорства с животновъди
Инвестициите в сектора обаче не са напълно пресъхнали. Биотехнологичната компания Tebrio започна разработването на най-голямата ферма за насекоми в света в Саламанка, Испания, с цел да произвежда повече от 100 000 тона протеини и липиди годишно от същия брашнен червей като фермата Ynsect.
За да предотврати други компании да страдат от съдбата на френската фирма, IPIFF насърчава компаниите да „децентрализират“ производствената си верига, за да се съсредоточат върху определени сегменти и да създадат местни партньорства.