ESG News

Пътят към равното заплащане минава през преговори

Изследванията показват, че жените са по-предпазливи от мъжете, когато се договаря заплащането за дадена позиция

Споделяне:

Разликата в заплащането на жените и мъжете продължава да съществува, тъй като мъжете все още получават повече от жените. Изследванията показват, че жените са по-предпазливи от мъжете когато се договаря заплащането за дадена позиция. Конкретно проучване, цитирано от Harvard Business Review, показава, че от завършили наскоро MBA студенти, половината от мъжете са договорили предложенията си за работа, в сравнение със само една осма от жените.

Изследователите са проучили защо се случва така и дали е въпрос на липса на увереност или пък на умения за преговори. Оказва се, че отговорът е по-скоро свързан с това как жените се третират, когато преговарят.

„Социална цена” на преговорите

Когато са изправени пред съществуващите стереотипи в обществото, че жените трябва да бъдат мили и да не са изискващи, това ощетява жените кандидати, които се опитват да преговарят за по-високо заплащане. Проучване доказва, че оценяващите са „наказали“ кандидатите жени повече от кандидатите мъже за започване на преговори като са ги оценили по-ниско от тези, които не са преговаряли по предложеното им заплащане. Резултатите показват, че понякога наистина „боли“ да попиташ.

Преговорите като умение

В книгата на канадската писателка Фотини Икономополус „Кажи по-малко, получи повече“, се казва, че когато става въпрос за преговори или всяко умение, което изисква междуличностно взаимодействие, самосъзнанието е в основата на успеха. Познаването на силните и слаби страни дава сила при преговорите.

На сайта на авторката има тест от няколко въпроса, които помагат да се определи стила на преговаряне на човека и се подчертават именно силните страни и местата за подобрение. Резултатите дават отговор дали човек е конкурентен, приспособяващ се, избягващ, склонен на компромиси или колабориращ преговарящ.

Преговорите са голяма част от живота. Дори и човек да не го осъзнава, тя или той използва преговорите във всичките си начинания – в дома и на работа. Изучаването на своя стил на преговори ще даде задълбочен преглед на това как трябва да се управляват конфликти и взаимодействия. Това е ценно ръководство, но овладяването на умението е ключът към дългосрочните промени, които водят до успех.

Прочетете още:

Как да бъдат намалени пристрастията на работното място?‎

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ