ESG News

Първата платформа за спасяване на храна в България – Foody.to – вече и в Пловдив

Клиентите получават отстъпка до 40 %, но и спасяват хранителни продукти с изтичащ срок на годност

Споделяне:

Благодарение на нея хранителните магазини и заведения имат опция да оползотворят продуктите си, вместо да попадат в кофите за боклук. Клиентите получават отстъпка до 40 %, но и спасяват хранителни продукти с изтичащ срок на годност. 

Мисията на напредничавата платформа е да предотврати проблема с разхищението на храна. В сайта продуктите варират. Предлага се намалена храна от пекарни, ресторанти и магазини. 

Платформата

Foody.to е открита през 2016 г. в София като Instagram блог за гастрономи. Онлайн форматът за спасяване на храна е стартирал през април 2021 г. От този момент досега 600 кг храна не е била изхвърлена, което означава, че са предотвратени 1500 килограма вредни въглеродни емисии. 

Колко храна се разхищава в Европа

През 2021 г. ЕС е внесъл почти 138 милиона тона селскостопански продукти на стойност 150 милиарда евро. В същото време докладът „Няма време за губене“, базиран на най-актуални източници, изчислява, че ЕС губи 153,5 милиона тона храна всяка година. 

За проблема с разхищаването на храна

Полезната храна, която би могла да помогне за изхранването на нуждаещите се семейства, често завършва на сметищата.

Земя, вода, труд, енергия и други ресурси се използват при производството, обработката, транспортирането, приготвянето, съхранението и изхвърлянето на неупотребената храна.

Какво причинява загуба и разхищаване на храна?

Загубата на храна възниква по много причини, като някои видове загуби, например разваляне, възникват на всеки етап от веригата за производство и доставка. Между етапите на входа на фермата и етапите на продажба на дребно загубата на храна може да е следствие от проблеми по време на сушене, смилане, транспортиране или обработка, които излагат храната на увреждане от насекоми, гризачи, птици, плесени и бактерии. На ниво търговия на дребно неизправността на оборудването (като дефектно хладилно съхранение), прекомерното поръчване и бракуването на продукти с дефекти може да доведе до загуба на храна. Потребителите също допринасят за загубата на храна, когато купуват или готвят повече от необходимото.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ