ESG News

Отлагане на неизбежното: Kатастрофален сезон за италианските ски курорти

Италиански курорт инвестира 5 млн. евро в машини за сняг преди зимния сезон, но инвестицията може да е напразна

Споделяне:

Монте Чимоне, популярен ски курорт в Апенинските планини в Италия, инвестира 5 милиона евро в машини за сняг преди зимния сезон, в опит да предотврати въздействието на глобалното затопляне. Средствата до голяма степен са напразни. За да има ефект от машините за сняг, температурите трябва да са ниски. Тази година в курорта температурата не е падала под нулата, предава Euronews.

Ски лифтовете бяха затворени, ски инструкторите и сезонните работници нямаха какво да правят и загубихме 40% от приходите си за целия сезон. За първи път от 40 години бяхме затворени за коледните празници“, казва Лучано Маняни, ръководител на местния консорциум от оператори на ски туризъм.

Как изменението на климата влияе на ски курортите?

Покачващите се температури застрашават ски индустрията в световен мащаб, а Италия, с относително ниските си курорти в Апенините, както и в Алпите, е силно засегната. Около 90% от пистите в Италия разчитат на изкуствен сняг, в сравнение със 70% в Австрия, 50% в Швейцария и 39% във Франция, според данни на италианското зелено лоби Legambiente.

Изкуственият сняг и ограничените водни запаси на Италия задълбочават проблемите. Повишаващите се температури в Европа водят до суша и страната трудно може да си позволи милионите кубични метри вода, които използва всяка година, за да прави сняг. Legambiente изчислява, че годишното потребление на вода на алпийските писти в Италия скоро може да бъде колкото консумацията на вода в милионен град като Неапол.

Енергията, консумирана от непрекъснато нарастваща система от снежни оръдия, също е прекомерна.

Енергията, необходима за осигуряване на изкуствен сняг за всички алпийски курорти в Европа, ще се равнява на годишната консумация на 130 000 семейства от четирима души “, казва Марио Тоци, геолог и природозащитник.

Време ли е за промяна в италианските ски курорти ?

Ски индустрията е изправена пред съществен въпрос: да продължи ли битката с надеждата, че технологичният прогрес може да преодолее ефекта от покачващите се температури, или да промени бизнес модела и да потърси алтернативни източници на туристически приходи. Климатолозите и дори централната банка на Италия предлагат втората опция, докато повечето ски оператори не са съгласни.

Без ски, планинските общности ще загубят своята икономическа сигурност “, категорична е Валерия Гези, ръководител на италианската асоциация на операторите на ски лифтове (Anef), която включва 300 компании и покрива 90 % от пазара.

Колко голяма е ски индустрията в Италия?

Италия има около 220 ски курорта с най-малко пет лифта, което я поставя на трето място в света след Съединените щати и Франция, според Международния доклад за 2022 г. за снежния и планински туризъм. Освен това, страната е на трето място по брой чуждестранни туристи след Австрия и Франция.

Италия е световен лидер в производството на изкуствен сняг. Страната започна да разработва машини за изкуствен сняг около 1990 г., след две почти безснежни години в Алпите.

В края на 80-те години никой не говореше за изменението на климата, но вместо да се отчайваме, ние показахме първата и най-голяма форма на съпротива, започнахме да строим машини за сняг“, казва Гези.

Технологията за машини за сняг е в постоянна еволюция. Най-новата машина на TechnoAlpin може да произвежда сняг при 10C. Устройството се тества на детски склонове в Болбено, най-ниския курорт в Италия, на надморска височина от само 600 метра. Кметът на Болбено Джорджо Маркети каза, че снегът, който произвежда, остава на земята дори при високи температури.

Загубена ли е битката за италианските ски курорти?

Все по-отчаяните опити да се запази ски индустрията предизвикват протести от еколозите. Миналия месец, активисти със знамена и банери се събраха в Пиан дел Поджо, в италианските Апенини, за да протестират срещу инсталирането на машини за сняг в 1300-метровия курорт.

Пет испански природозащитни групи лобират пред Европейския съюз да блокира използването на 26 милиона евро от парите на ЕС за финансиране на два ски курорта в бързо затоплящата се планинска верига Пиренеи. Някои икономисти и климатолози твърдят, че опитът да се запазят ски курортите на ниска надморска височина е обречен на провал, а снеговалежите само забавят неизбежното.

Дори ако изкуственият сняг може да намали финансовите загуби от евентуални случаи на зимни дефицити на сняг, той не може да предпази от системни дългосрочни климатични тенденции“, казаха изследователи от Bank of Italy в доклад през декември.

Трябва ли бизнесът в Алпите да се ориентира към летните дейности?

Алпите, където температурите се покачват по-бързо отколкото в по-голямата част от света, ще станат все по-популярни през лятото, тъй като средиземноморските плажове и градове стават неприятно горещи, прогнозират експерти по климата и туризма.

Джулио Бети, климатолог в Националния изследователски съвет на Италия, казва, че карането на ски между 1000 и 2000 метра скоро ще бъде „икономически неустойчиво“, и курортите трябва вместо това да се съсредоточат върху привличането на различни видове туристи. Все по-голям брой планински общности вече са последвали съвета.

В курорта Пиани ди Артаваджо, намиращ се на 100 км северно от Милано, властите подобриха условията за планинските колоездачи.

Село Елва, чиито 88 жители живеят на 1600 метра в долината Майра близо до френската граница, също избягва ски лифтовете в полза на планинарството и туризма. На селото са отпуснати 20 милиона евро от фондовете на ЕС по плана за възстановяване на Италия от COVID-19. Кметът Джулио Ринаудо казва, че ще използва средствата за насърчаване на устойчивия туризъм.

Прочетете още:

Грийнуошинг в зимните спортове

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ