ESG News

Нов предмет в УАСГ – „Кръгова икономика в строителството“

Предметът стартира днес, 20 септември, с 15 лекции в рамките на първи семестър

Споделяне:

Институт Кръгова Икономика (ИКИ), в партньорство с ЕнЕфект, стартира избирателен предмет „Кръгова икономика в строителството“ към архитектурния факултет на Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия (УАСГ). Днес, на 20 септември, започва преподаването по този предмет, като в рамките на първи семестър студентите ще имат 15 лекции.

Идеята за курса обединява мултидисциплинарен екип от млади специалисти желаещи да вдъхновят бъдещето поколение архитекти и инженери да следват и прилагат принципите на кръговата икономика от идейния дизайн, през проектирането, строителството, и всички останали фази от жизнения цикъл на една сграда. Мотивацията за курса е споделената кауза за ограничаване и преобръщане на негативния ефект от строителната индустрия върху околната среда.

Снимка: Институт Кръгова Икономика

Кръговото строителство се характеризира с проектиране, експлоатация и многократно преизползване на материали и сградни компоненти по икономически и социално отговорен начин, допринасящ за възстановяване на благосъстоянието на природата.

В този контекст учебният материал покрива основни екологични принципи, минава през теоретична част на устойчивия и регенеративния дизайн и кръговата икономика и завършва с техническа част включваща актуални тенденции: преизползване на строителни материали, модулен дизайн, СИМ (BIM) интеграция, дигитални двойници и др.

Предметът ще се изучава в пети курс на обучение в магистърските програми на Архитектурния факултет. Студенти от Строителния факултет също могат да посещават лекциите, но за момента само като зрители. При добри отзиви е възможно догодина предметът да бъде включен и в програмата на Строителния факултет.

Институт Кръгова Икономика (ИКИ) е неправителствена организация, работеща в сферите на кръговата икономика и регенеративния дизайн.

Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект е неправителствена нестопанска организация с мисия да подкрепя усилията на централната и местните власти да постигнат устойчиво развитие на страната чрез по-ефективно използване на енергията.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ