ESG News

тунел
Снимката е илюстративна

Норвегия строи най-дългия тунел за пешеходци и велосипедисти в света

Той ще бъде отворен за обществеността на 15 април

Споделяне:

Норвежкият град Берген се подготвя да отвори най-дългия тунел за пешеходци и велосипедисти в света. Времето, необходимо за преминаване през него с велосипед ще бъде около 10 минути, а пеша – от 30 до 45 минути, съобщава Euronews.

Тунелът с дължина 2,9 километра преминава през планината Ловстакен в югозападната част на норвежкия град, свързвайки жилищните райони на Филингсдален и Миндемирен. Общото разстояние на маршрута от Филингсдален до Фестпласен в центъра на града е 7,8 километра, което отнема около 25 минути с мотор. В момента колоезденето между тези райони отнема около 40 минути.

С изграждането на тунела управата на Берген цели да накара повече хора да избират колоездене и ходене пеша пред шофиране. Това не само може да помогне за намаляване на трафика в града, но може да помогне и за намаляване на вредните емисиите от автомобилите.

Дали тунелът наистина ще бъде най-дългият в света?

Тунелът Снокуалми, близо до Сиатъл, САЩ, е дълъг 3,6 км., но той включва железопътен тунел, така че не е построен само за пешеходци и велосипедисти. Следователно тунелът в Берген е вторият най-дълъг в света като цяло и най-дългият, който е предназначен само за пешеходци и велосипедисти.

Той разполага с добре осветени спирки за почивка и охранителни камери навсякъде. Цветното динамично осветление ще създава вълна от светлина, когато колоездач или пешеходец влезе в тунела в двата края, предупреждавайки колоездачите за насрещно движение. Специалните платна за пешеходци и велосипедисти са с големина съответно 2,5 и 3,5 метра. Аварийните телефони ще бъдат показани на всеки 250 метра.

В тунела ще се поддържа постоянна температура от 7 градуса по Целзий, което го прави привлекателен тренировъчен маршрут за бегачи в по-студени дни.

Очаква се тунелът да бъде отворен за обществеността на 15 април с няколко събития, едно от които парад за велосипедисти.

Проектът е реализиран с помощта на държавни инвестиции.

Прочетете още:

Норвегия въвежда радикални мерки в обществения транспорт

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ