ESG News

Нидерландия се противопоставя на плана на ЕС за справяне с енергийната криза

Холандците предупреждават, че новият план на ЕС за набиране на средства от въглеродния пазар ще повлияе негативно върху климатичната политика на Съюза

Споделяне:

Нидерландия предупреди други страни от Европейския съюз, че планът на ЕС да използва резерв от пазара за въглеродни емисии, за да финансира освобождаването от руския газ, ще подкопае политиката на блока по отношение на изменението на климата, съобщи Ройтерс. Освен че изрази несъгласието си, Нидерландия представи и алтернативни планове за справяне със ситуацията.

Като част от целта си да сложи край на зависимостта на Европа от руския газ през това десетилетие, Европейската комисия каза, че страните могат да наберат 20 милиарда евро за нови енергийни инвестиции чрез продажба на разрешителни, съхранявани в „резерва за пазарна стабилност“ на пазара на въглеродни емисии на ЕС.

Енергийна стабилност = повече въглеродни емисии?

Някои страни като Нидерландия, Германия и Дания се противопоставиха на идеята, предупреждавайки, че заиграването с пазарния резерв може да подкопае доверието в основната политика на блока в областта на климата и да намали цената на въглерода в ЕС. Това може да направи въглеродното замърсяване по-евтино, с което рискуваме увеличаване на емисиите.

 „От изключителна важност е да се запази целостта на ETS (системата за търговия с емисии) от Резерва за стабилност на пазара“, каза Нидерландия в документ, видян от Ройтерс и изготвен преди преговорите с други страни от ЕС относно политиката.

Въглеродният пазар на ЕС принуждава електроцентралите и фабриките да купуват разрешителни за CO2, когато замърсяват. Цените на въглеродните разрешителни скочиха през последните години, но паднаха с 10% в деня, в който Брюксел публикува плана за финансиране.

Алтернативите

Холандското правителство предложи вместо това да се съберат 10 милиарда евро чрез продажба на 125 милиона въглеродни разрешителни. Половината от тях са разрешителни, които трябва да бъдат продадени по-късно през това десетилетие и предложението е точно тези разрешителни, отложени във времето, да бъдат изтеглени по-напред. Другата половина се предлага да бъдат разрешения, взети от „фонд за иновации“, предназначен да подкрепя зелените технологии – идея, предложена преди това от Дания.

Комисията каза, че всеки допълнителен излишък, причинен на пазара на въглеродни емисии от нейното предложение, ще бъде повторно усвоен от резерва през следващите години. Резервът започна да функционира през 2019 г., за да се справи с проблема със свръхпредлагането, който години наред допринасяше за ниски цени на въглерода.

Но някои дипломати от ЕС остават предпазливи по отношение на промени, които биха могли да подкопаят наскоро изграденото доверие в пазара, а един от тях предупреди да не се използва пазарът на въглеродни емисии като „касичка“ за други политически цели.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ