ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Coffee Nestlé
Снимка: Unsplash

Nestlé ще застрахова малки производители на кафе срещу екстремно време

Компанията стартира нов план за устойчивост NESCAFÉ 2030 с инвестиция от $1 млрд. до края на периода

Споделяне:

Nestlé стартира пилотна програма за застраховка от екстремно време на своите фермери на кафе. Според компанията, новата програма ще помогне на малките производители да се справят с климатичните промени, тъй като те са изложени на най-голям риск. 125 милиона души зависят от кафето като земеделски продукт и близо 80% от семейните земеделци са под прага на бедността, предаде ESGtoday.

Програмата е част от плана за устойчивост на компанията – NESCAFÉ 2030. Той включва още стимули за регенеративно земеделие за малките производители. Nestlé ще ги насочи към държавите-доставчици: Бразилия, Виетнам, Колумбия, Кот Д‘Ивоар, Индонезия и Хондурас, откъдето идва близо 90% от кафето на NESCAFÉ.

Голямата цел на Nestlé е 100% от кафето, което използва, да е добито от отговорно поддържани ферми до 2025 година, според съобщение на компанията.

Застраховка от екстремен климат

Новата програма цели да подпомогне земеделците финансово в случаи на екстремни климатични явления, като горещи вълни през зимата, наводнения или пожари. Помощта ще се случва автоматизирано, на базата на сателитни данни за климата. С тях компанията ще може да прецени дали времето е повлияло на реколтата, особено като следи за валежите от сезон до сезон. Плащанията, съответно, ще се случват автоматично и на базата на сателитните данни.

Пилотният проект е разработен съвместно с Blue Marble, специалисти в застраховките за климата. В програмата ще участват 800 малки ферми за кафе в Индонезия. Ако Nestlé сметне програмата за успешна, компанията смята да я разпространи и в други региони.

Регенеративно земеделие и NESCAFÉ 2030

Nestlé ще похарчи близо $1 млрд. до 2030, за да реализира плана NESCAFÉ 2030. Той е основна част от стратегията на компанията да постигне нетни нулеви емисии на парникови газове. Също така, според проучване на Inter-American Development Bank, до 2050 районите, подходящи за отглеждане на кафе, ще намалеят наполовина. Мерките на регенеративното земеделие могат да удължат живота им.

Целта е да се подобри здравето на почвите и плодородието, да се предпазят водните ресурси и биоразнообразието.

Някои от примерите за регенеративно земеделие в плана:

  • Засаждане на покривни култури, които да защитават почвата. Това ще помогне за наторяването и ще повиши въглеродното ѝ съдържание.
  • Включване на органични торове.
  • Включване на повече агролесвъдство.
  • Замяна на някои кафени дървета със сортове, които са по-издръжливи на климатичните промени.

Още по темата:

Екстремното време прави кафето по-скъпо, а вкусът му става по-лош

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ