ESG News

Глобалното затопляне ще влоши допълнително зачестилите наводнения

С времето сушите ще стават по-дълги и по-чести, а наводненията – по-тежки, показва доклад на Австралийското бюро по метрология

Споделяне:

Перфектна буря от фактори създаде условия за опустошителни наводнения в Куинсланд и Нов Южен Уелс тази година, а глобалното затопляне може да ги влоши допълнително, съобщиха от Австралийското бюро по метрология. Доклад за бедствията, публикуван днес, потвърждава, че многовековни рекорди са паднали, след като серия от дълбоки системи с ниско налягане, задвижвани от феномена Ла Ниня, изсипаха интензивен дъжд върху вече намокрения пейзаж в Австралия.

Бюрото съобщи, че макар изменението на климата да не е причинило бедствията, има връзка между наводненията и по-високоинтензивните, краткотрайни валежи, особено в Северна Австралия.

Месеци на наводнения заради обилни валежи удариха източното крайбрежие, когато Австралия се сблъска с първите си последователни метеорологични системи Ла Ниня от десетилетие. Учените твърдят, че има шанс за рядко „тройно потапяне“ Ла Ниня следващото лято.

Днешният доклад на Бюрото казва, че повече от 50 места в Югоизточен Куинсланд и Североизточен Нов Южен Уелс са регистрирали повече от метър дъжд през последната седмица на февруари.

„Тези системи просто са паркирани над Югоизточен Куинсланд. И когато се активират, тогава получаваме наистина значително наводнение“, каза Карл Браганза, национален мениджър на климатичните услуги на Бюрото.

„Каптажите вече бяха наситени. И тогава (след дъжда) започнахме да получаваме невероятен отток.“

Река Мери в Куинсланд, за която се водят записи от 1870 г., надхвърли всички предишни регистрирани пикове в нивото си, с изключение на голямото наводнение през февруари 1893 г. Река Логан, южно от Бризбейн, преживя най-тежкото наводнение от 1974 г. насам.

В части от Северен Нов Южен Уелс наводненията лесно счупиха предишни рекорди, някои от които датират 100 години назад във времето.

Опустошителни наводнения се случиха в Лисмор (река Уилсън) и други близки градове, включително Кораки и Уудбърн (река Ричмънд) и Мървилумба и Тумбулгум (река Туид).

„Самите климатични модели отдавна предвиждат засилване на хидроложкия цикъл, който по същество предвижда, че периодите на суши ще стават потенциално по-дълги, по-горещи и по-чести. Но също така, когато условията са подходящи и метеорологията е подходяща, валежите ще бъдат по-тежки“, каза г-н Браганза.

Според него е необичайно, че в южната част на Куинсланд и северната част на Нов Южен Уелс са се наблюдавали силно интензивни краткотрайни валежи, по-често срещани в Северна Австралия, където тази тенденция е най-силна.

Той обаче предупреди, че учените все още не са идентифицирали тенденция за продължителни валежи в региона.

„Ще виждаме някои изненадващи неща, които не сме били непременно в състояние да предвидим поради сложността на климатичната система“, каза Карл Браганза.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ