ESG News

Над 75% от населението ще бъде ударено от сушата до 2050 г.

Доклад на ООН разкрива опустошителните въздействия на климатичната криза и човешката дейност

Споделяне:

Климатичната криза прави сушите все по-чести и по-дълготрайни, се посочва в нов доклад „Сушата в числа“ на ООН.

„Фактите и цифрите в тази публикация сочат в една и съща посока: възходяща траектория на продължителността на сушите и тежестта на въздействията, засягащи не само човешките общества, но и екологичните системи, от които зависи оцеляването на целия живот, включително на нашия собствен вид“, казва изпълнителният секретар на Конвенцията на ООН за борба с опустиняването (UNCCD) Ибрахим Тиау в прессъобщение.

Докладът установява, че честотата и продължителността на сушите са се увеличили с 29% от 2000 г. насам. Засушаването е и най-смъртоносното природно бедствие в световен мащаб, въпреки че представлява само 15% от природните бедствия. Засушаването е убило 650 000 души между 1970 и 2019 г. Между 1998 и 2017 г. световната икономика е загубила около 124 млрд. долара заради сушата.

Африка е пострадала най-много от това екстремно метеорологично събитие. През последните 100 години е имало 134 регистрирани засушавания и повече от половината от тях са били в Източна Африка, която в момента е в разгара на опустошителна суша.

„Можехме да отглеждаме достатъчно домати, за да се храним в продължение на 8 месеца“, каза кенийският фермер Кейра Осман Юсуф пред AP News. „Преди имахме пищни дървета от манго и папая.“

Сега той казва, че не е виждала дъжд повече от година и че понякога трябва да рискува да пие от резервоара за вода на добитъка.

Индия, Австралия и Америка също се борят със сушата. В САЩ икономиката е загубила 249 млрд. долара заради сушата и свързаните с нея проблеми от 1980 г. насам и няколкостотин милиарда долара през целия 20-ти век, съобщава The Hill.

В момента 2.3 млрд. души са изправени пред воден стрес, което е около една трета от световното население. Очаква се обаче този брой да се удвои до 2050 г., ако не се направи нещо.

Това не е единственото въздействие на сушата, което може да се влоши през следващите 30 години, се казва в прессъобщението на ООН. До 2050 г. сушата може да засегне повече от 75% от световното население, 4.8 – 5.7 милиарда души могат да живеят в райони с недостиг на вода поне един месец годишно и до 216 милиона души могат да бъдат разселени от домовете си поне частично поради продължително сухо време.

„Намираме се на кръстопът“, каза Тиау в прессъобщението. „Трябва да се насочим към решенията, вместо да продължаваме с разрушителни действия, вярвайки, че незначителната промяна може да излекува системния провал.“

Едно основно решение, представено в доклада, е възстановяването на земята. В Нигер, например, фермерите разработиха система за агролесовъдство на пет милиона хектара за период от 20 години, намалявайки риска от засушаване и намалявайки разходите на хектар до по-малко от 20 долара, съобщава The Hill.

Докладът следва друга забележителна публикация на ООН, публикувана преди предупреждението на COP15 на UNCCD, че до 40% от земята в света е деградирала поради човешка дейност.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ