ESG News

островни държави Tuvalu
Lily-Anne Homasi/DFAT, CC BY 2.0

Малките островни държави съдят големите замърсители за глобалното затопляне

Според експертите, ако не обърнем посоката на затопляне, редица малки острови, като Бахамите, ще потънат до края на столетието

Споделяне:

Група малки острови решиха да заведат дело срещу най-замърсяващите държави. Причината – заплахата, че територията им може да потъне до края на века заради покачващото се ниво на океаните. Това е първото по рода си дело с основен фокус на климатичната справедливост, предаде Euronews. Островни правителства, които водят делата са Тувалу (Тихия океан) и Антигуа и Барбуда (Карибско море).

Делото ще се води в Международния трибунал за морско право в Хамбург. Ищците ще трябва да докажат пред трибунала, че въглеродните емисии, които морето поглъща, са форма на замърсяване. Това, съответно, би задължило държавите, част от международната конвенция за морето, да намалят емисиите си, според клаузата, която защитава морската природа.

Парниковите емисии нарушават ли морското право

Едната страна по делото е Комисията за малки островни държави за промените в климата и международно право (COSIS). Част от процеса са още правителствата на Бахамските острови, Ниуе, Палау, Св. Винснет, Ванату и други.

Идеята на COSIS е, че според морското право повечето държави трябва да защитават морската природа – включително от парникови газове. Световният океан е мястото, което складира и абсорбира най-много въглероден диоксид на земята и произвежда близо 50% от кислорода.

Прекалената концентрация на CO2 в атмосферата може да дестабилизира водната екосистема и да доведе до редица комплексни проблеми, като окисляване и избелване на кораловите рифове. Това ще повлияе на способността на океаните да поемат въглерод и да произвеждат кислород.

Също така, експертните проекции за загуба на глетчера маса по земята и полюсите предсказват покачване на нивата на световния океан с 1 до 2 метра. Този развой ще потопи повечето малки островни държави.

Екстремните природни явления, които зачестяват и стават все по-свирепи със всяка изминала година, убиват гражданите ни и унищожават инфраструктурата ни“, казва Каусеа Натано, министър-председател на Тувалу.

Катастрофата се развива пред очите ни

Промените в климата може да не позволят на децата или внуците на настоящите жители на много малки острови да отраснат на собствена територия. Това сподели министър-председателят на Антигуа, Гастон Браун.

Въпреки че малките островни държави са отговорни за по-малко от 1% от историческите въглеродни емисии, те са най-застрашената група от ефектите на промените в климата.

Не можем да останем безучастни при такава несправедливост. Дойдохме пред международния съд, защото вярваме, че международното право може да изиграе ключова роля за катастрофата, която се развива пред очите ни.“

Още по темата:

ООН прие първия в света договор за защита на екосистемите в открито море

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ