ESG News

Лятното часово време намалява ли консумацията на енергия?

Смяната на времето има положителен общ ефект върху енергийния баланс на сградата, твърдят учени

Споделяне:

Смяната на стрелките е дебат, който отдавна води до разделение на учените. От този месец приблизително една четвърт от населението на света губи един час сън и получава повече слънчева светлина, преминавайки на лятно часово време.

Всяка година, когато часовниците се преместят с един час напред, възниква въпросът дали да премахнем лятното часово време или не. Противниците твърдят, че смяната на часовниците влияе върху здравето ни заради нарушения в съня. Поддръжниците обаче казват, че по-дългите дни спестяват електроенергия. Но дали това е наистина така?

Прибирането вкъщи по-рано спестява енергия, твърдят учени

Хипотезата на учените е, че през лятото служителите започват работа един час по-рано поради смяната на часовото време и по този начин напускат работното си място по-рано. По-голямата част от охлаждането през лятото се случва по-късно следобяд, това може да спести енергия. В празен офис отоплението може да бъде намалено или дори напълно изключено. Тъй като сградите стават по-интелигентни, това ще бъде сравнително лесно да се постигне в бъдеще, смятат учените.

За да тестват хипотезата, изследователи от лабораторията за градски енергийни системи на Empa, симулирали енергията за отопление и охлаждане, използвана със и без лятно часово време за различни климатични региони въз основа на данни от различни офис сгради в 15 американски града. За да включат влиянието на изменението на климата, те взели предвид не само настоящия климат, но и бъдещите климатични сценарии до 2050 г. Това е от решаващо значение, тъй като изменението на климата оказва огромно влияние върху енергийното потребление на сградата.

Резултатите от проучването показват, че преминаването към лятно часово време може да намали енергията за охлаждане на офис сграда с до почти шест процента. В същото време търсенето на отопление може да се увеличи с до 4,4 процента поради по-ранното започване на работа сутрин. Въпреки това, тъй като през лятото е необходима повече енергия за охлаждане, отколкото за отопление, смяната на времето има положителен общ ефект върху енергийния баланс на сградата.

Според изследователите въпреки че този резултат се отнася само за офис сгради в САЩ, той предоставя ценна информация и за Швейцария, тъй като климатичните условия са сравними за няколко от симулираните климатични зони.

Принос към опазването на климата

Нашето проучване показва, че промяната на времето може да допринесе за опазването на климата. В дискусията за премахване на лятното часово време политиците трябва да вземат предвид спестяването на електроенергия от изкуственото осветление и въздействието върху енергийния баланс на офис сградите като цяло”, казва Егиман, един от изследователите, цитиран от изданието newswise.com.

При оценката на въздействието на политиките, насочени към промяната в работните рутини, изменението на климата и бъдещото търсене на отопление и охлаждане ще играят отличителна роля – по-топлият климат като цяло намалява потенциалните относителни спестявания за търсенето на енергия в офиса в резултат на промяна в работното време.

В същото време изследователите подчертават, че смяната на времето е само един от многото начини да се повлияе на енергийното потребление на сградата. Техническите подобрения на сградите, промените в поведението и общата корекция на нашето работно време също могат да допринесат за спестяване на енергия и по този начин за намаляване на CO2 – независимо дали сменяме часа на всеки шест месеца или не.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ