Нидерландската компания Mosa Meat подаде молба за продажба на своята лабораторно отгледана говежда мазнина в ЕС, твърдейки, че може да промени правилата в правенето на растителни продукти по-вкусни за любителите на месото, предава Euractiv. Лабораторно отгледано месо – наричано още култивирано или клетъчно месо – се произвежда от истински животински клетки, отглеждани в богата на хранителни вещества среда. Тези клетки прерастват в мускули, мазнини и съединителни тъкани, отразявайки състава на традиционното месо.
Главният изпълнителен директор на Mosa Meat, Маартен Бош, е наясно с трудностите при намирането на задоволителен вегетариански бургер.
„Добре са, но не са истински – липсват мазнини“, казва той.
Професор Марк Пост, един от съоснователите на Mosa Meat, представи първия в света клетъчен бургер с говеждо месо – на цена от 254 000 евро – на пресконференция в Лондон през 2013 г. Повече от десетилетие по-късно Бош казва, че компанията не е изоставила амбицията си да комерсиализира клетъчни бургери, но това все още не е направено. Въпреки че тази визия остава на хоризонта, компанията вижда продажбата на отделни съставки като обещаваща и практична стъпка напред. Лабораторно отгледаната мазнина може да се произвежда на разумна цена.
Надеждата е, че тази съставка ще направи опциите на растителна основа по-привлекателни дори за скептиците. Преди да може да бъде пуснат на пазара, Европейската комисия и надзорният орган за безопасност на храните на блока, EFSA, ще оценят заявлението на Mosa Meat съгласно Регламента за новите храни, процес, който се очаква да отнеме около 18 месеца.
Предложението на Mosa Meat е едва вторият опит за въвеждане на култивирано месо в ЕС. Миналата година френска компания кандидатства за продажба на продукт, подобен на гъши дроб, без необходимост от принудително хранене на гъски. Тогава животновъди от ЕС осъдиха този ход и казаха, че няма да отнеме много време за ново заявление за култивирано месо. Още по-рано министри от Франция, Италия и Австрия призоваха за по-строги разпоредби за лабораторно отглежданите храни.
Бош обаче смята, че отгледаните в лаборатория продукти не са предназначени да изтласкат фермерите от пазара и че има работа, която да се прави от всички:
„В някои страни това е политически мотивирано, за да ни направят враг. Заплаха за хранителната традиция на Европа няма. В момента сме на границата на това, което планетата може да понесе. Намаляването на зависимостта от традиционните животински продукти е от решаващо значение не само за борбата с изменението на климата, но и за осигуряването на дългосрочна продоволствена сигурност.“
Инвестициите намаляват
Докато ЕС дебатира, лабораторно отгледаните месни продукти вече са одобрени другаде по света. Сингапур беше водещ през 2020 г. с лабораторно отгледано пиле – което съдържа само 3% лабораторно отгледано месо, а останалото са растителни съставки. То вече се предлага в няколко заведения. САЩ последваха примера с подобни продукти. Миналата година Израел одобри първото култивирано говеждо месо.
Но производството остава ограничено поради високите разходи и ограничените инвестиции, които пресъхнаха през 2024 г. Всъщност Mosa Meat е една от малкото компании, които все още привличат значително финансиране. През 2024 г. компанията осигури 40 милиона евро за мащабиране на производството, намаляване на разходите и подготовка за пазара на ЕС. Все пак Бош признава, че интересът на инвеститорите към култивираното месо намалява, тъй като лудостта по иновациите в храните от последното десетилетие изчезва.