Промените в климата могат да затруднят производството на просеко и други популярни европейски вина, предупреждават нови изследвания.
Просеко е пенливо бяло вино, произведено в планинските лозя на Италия и една от най-обичаните напитки на континента. Но добивите с грозде намаляват, опустошени от лошата комбинация от екстремно време и деградация на почвата.
Нов анализ, публикуван в списание iScience миналия месец, описва реколтата като “крехка и застрашена”.
Рискът е не само загуба на селскостопански продукти или промяна на ландшафта, което оказва отрицателно въздействие върху местната икономика. Рискът е загубата на цялата история на общностите и техните културни корени“, казва водещият автор на изследването д-р Паоло Тароли от университета в Падуа в Италия, цитиран от Euronews Green.
Други реколти като Бургундия, Гран Крю и Каберне Совиньон също има опасност да бъдат застрашени.
Екстремното време затруднява производителите на просеко
Уникалният вкус на просеко идва от неговия произход от висока надморска височина. Гроздето, отглеждано в планините, е по-дребно и има по-високо съотношение на ципата към сока, което му придава интензивен вкус. То също така получава много слънце, но хладните температури на голяма надморска височина му помагат да не изсъхва. Прибирането на реколтата на такава надморска височина не е никак лесно. Практиката за отглеждане на грозде на стръмни склонове се нарича още “героично лозарство”.
Опустошенията от изменението на климата ще направят много по-трудно отглеждането на грозде. Внезапни, интензивни валежи предизвикват ерозия на почвата и “пропадане на склонове”, свличане на земя в стръмните лозя на Северна Италия. Сушата е друг проблем, който прави напояването на културите изключително трудно.
Тази година производителите на просеко бяха наводнени от масивни пролетни валежи и градушка, последвани от горещо лято. Нестабилното време, предизвикано от изменението на климата, може да намали италианските реколти от винено грозде с до една пета, изчисляват производителите.
Друг проблем е и намирането на работна сила в тези региони.
Новото поколение не желае да продължи да работи при екстремни условия, ако икономическите ползи са незначителни“, предупреждава д-р Тароли.
Други култури, застрашени от изменението на климата
Изменението на климата унищожава много култури по света, не само гроздето. Оризът в Северна Италия, зехтинът в Испания и ечемикът в Обединеното кралство отбелязаха драматичен спад в добивите през последните няколко години поради екологичните условия.
Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) предупреди, че ако достигнем 1,5°C затопляне, около 8 процента от земеделските земи в света ще станат неподходящи за земеделие.
Междувременно доклад на Световната метеорологична организация посочва, че съществува 66 процента шанс средната годишна глобална температура да достигне 1,5 ºC над прединдустриалните нива през следващите пет години.
Прочетете още:
Изменението на климата излага на риск популярни европейски храни