• Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
English
  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
English
English

Климатичните промени излагат на сериозен риск производството на просеко

Божидара Живкова от Божидара Живкова
2 години преди
в Тенденции
A A

Промените в климата могат да затруднят производството на просеко и други популярни европейски вина, предупреждават нови изследвания.

Просеко е пенливо бяло вино, произведено в планинските лозя на Италия и една от най-обичаните напитки на континента. Но добивите с грозде намаляват, опустошени от лошата комбинация от екстремно време и деградация на почвата.

Нов анализ, публикуван в списание iScience миналия месец, описва реколтата като “крехка и застрашена”.

Рискът е не само загуба на селскостопански продукти или промяна на ландшафта, което оказва отрицателно въздействие върху местната икономика. Рискът е загубата на цялата история на общностите и техните културни корени“, казва водещият автор на изследването д-р Паоло Тароли от университета в Падуа в Италия, цитиран от Euronews Green.

Други реколти като Бургундия, Гран Крю и Каберне Совиньон също има опасност да бъдат застрашени.

Екстремното време затруднява производителите на просеко

Уникалният вкус на просеко идва от неговия произход от висока надморска височина. Гроздето, отглеждано в планините, е по-дребно и има по-високо съотношение на ципата към сока, което му придава интензивен вкус. То също така получава много слънце, но хладните температури на голяма надморска височина му помагат да не изсъхва. Прибирането на реколтата на такава надморска височина не е никак лесно. Практиката за отглеждане на грозде на стръмни склонове се нарича още “героично лозарство”.

Опустошенията от изменението на климата ще направят много по-трудно отглеждането на грозде. Внезапни, интензивни валежи предизвикват ерозия на почвата и “пропадане на склонове”, свличане на земя в стръмните лозя на Северна Италия. Сушата е друг проблем, който прави напояването на културите изключително трудно.

Тази година производителите на просеко бяха наводнени от масивни пролетни валежи и градушка, последвани от горещо лято. Нестабилното време, предизвикано от изменението на климата, може да намали италианските реколти от винено грозде с до една пета, изчисляват производителите.

Друг проблем е и намирането на работна сила в тези региони.

Новото поколение не желае да продължи да работи при екстремни условия, ако икономическите ползи са незначителни“, предупреждава д-р Тароли.

Други култури, застрашени от изменението на климата

Изменението на климата унищожава много култури по света, не само гроздето. Оризът в Северна Италия, зехтинът в Испания и ечемикът в Обединеното кралство отбелязаха драматичен спад в добивите през последните няколко години поради екологичните условия.

Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) предупреди, че ако достигнем 1,5°C затопляне, около 8 процента от земеделските земи в света ще станат неподходящи за земеделие.

Междувременно доклад на Световната метеорологична организация посочва, че съществува 66 процента шанс средната годишна глобална температура да достигне 1,5 ºC над прединдустриалните нива през следващите пет години.

Прочетете още:

Изменението на климата излага на риск популярни европейски храни

Тагове: Proseccoгроздеклиматични измененияпросекореколтатоп новини
Сподели234Tweet146Сподели41

Свързани Новини

Сахара
Тенденции

Превръщането на Сахара в огромен соларен парк ще навреди на глобалния климат

от Danail Kanev
юни 16, 2025
0

Най-сухите пустини в света биха могли да бъдат най-добрите места на Земята за събиране на слънчева енергия – най-изобилният и...

Прочети ощеDetails
климатична устойчивост
Тенденции

Изграждане на климатична устойчивост чрез силата на технологиите

от Danail Kanev
юни 16, 2025
0

Климатичните промени са настояща реалност, която нарушава икономиките, индустриите и общностите. Екстремните метеорологични явления, променящата се наличност на ресурси и...

Прочети ощеDetails
океаните
Тенденции

Какво послание изпрати срещата на върха за океаните към COP30?

от Danail Kanev
юни 16, 2025
0

Океаните са от съществено значение за ограничаване на покачването на глобалната температура. Те улавят около 30% от всички емисии на...

Прочети ощеDetails
Световното клубно първенство
Тенденции

Екстремните жеги носят опасности за играчи и фенове на Световното клубно първенство

от Danail Kanev
юни 16, 2025
0

Световното клубно първенство на ФИФА стартира този уикенд в САЩ. Шампионатът се превърна в повод за дебати относно редица аспекти...

Прочети ощеDetails
горите
Тенденции

Една трета от горите, загубени през този век, са изчезнали завинаги

от Danail Kanev
юни 16, 2025
0

Хората са свикнали да мислят за дърветата като за ресурс за многократна употреба, но нов анализ показва, че една трета...

Прочети ощеDetails
Последни
Следваща Статия
Европейските регулатори предупреждават за грийнуошинг във фондовете за биоразнообразие

Европейските регулатори предупреждават за грийнуошинг във фондовете за биоразнообразие

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последни новини

Сахара

Превръщането на Сахара в огромен соларен парк ще навреди на глобалния климат

юни 16, 2025
климатична устойчивост

Изграждане на климатична устойчивост чрез силата на технологиите

юни 16, 2025
океаните

Какво послание изпрати срещата на върха за океаните към COP30?

юни 16, 2025
Световното клубно първенство

Екстремните жеги носят опасности за играчи и фенове на Световното клубно първенство

юни 16, 2025

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН

ESG-black

Страници

  • Контакти
  • Реклама
  • Екип
  • Контакти
  • Реклама
  • Екип

Част от групата на

Part of the group of:

  • Контакти
  • Реклама
  • Екип
  • Контакти
  • Реклама
  • Екип

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Terms of Use

Protection of personal data

Конфигурация на бисквитки по ЕИЗ .

© 2025 All rights reserved! Building and Digital Marketing thanks to MasterWeb LTD.

Няма резултат
Виж всички резултати
  • Contact us
  • Team
  • Advertising

© 2023

  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти

Forgot Password?

Sign In