Предизвиканото от човека изменение на климата оказва пряко въздействие върху здравето на селското стопанство и животновъдството по целия свят. В Европа пармезанът, оризът Камарг, пиперът Еспелет, маслините Каламата, савойските сирена и иберийската шунка са само част от местните специалитети, страдащи от неговото въздействие. Сега производителите работят върху решения за запазване на тези местни традиции и продукти, съобщава Euronews Green.
Иберийските прасета нямат достатъчно жълъди за ядене
Те обитават “Dehesa”, югозападна Испания, където по принцип е пълно с различни видове дъбови дървета. Това е идеалното местообитание за тези прасета, за които регионът е известен със своята шунка “pata negra bellota”. Този етикет показва най-високото качество и за да го запази, прасетата трябва да имат поне хектар земя, за да пасат жълъдите.
Но страдащите от суша дъбове не са родили достатъчно жълъди миналата година и фермерите трябвало да им дадат повече пространство за паша и достатъчно жълъди за ядене. Приоритет е осигуряването на прасетата с жълъди и трева през периода на угояване от октомври до януари, известен като монтанера. Това е традиционната диета, която придава на месото и мазнината му отличителния вкус. След клането, бутът се съхранява в изба до пет години за зреене. Тежи до 8 килограма и струва около €700.
Друх начин да се запази етикетът за качество и да се хранят прасетата с достатъчно жълъди е да се променят видовете дъб, присъстващи във фермите.
Вече не расте трева в Савой
Във Франция проблемът е същият. Савойските сирена също страдат от суша, причинена от изменението на климата. Основното предизвикателство е да се позволи на кравите да ядат трева, така че да може да се запази етикета IGP (Защитено географско указание) и стандартите за качество.
Производството на трева е застрашено от високите температури. Когато е 30 градуса, тревата спира да расте”, посочва фермерът Жан-Люк Дюкло, който отглежда своите 150 крави, които доставят мляко за Savoy Emmental, Tomme и Reblochon в долината между Анси и Женева.
Миналата година се е наложила промяна на спецификациите на 28 вида сирена заради високите температури. Но облекчаването на изискванията няма да реши всички проблеми, пред които са изправени тези специални храни, тъй като самите говеда не се справят добре с този тип топлина.
Температурите над 25 градуса по Целзий ги подлагат на стрес и някои крави произвеждат 2 до 3 литра по-малко мляко всеки ден. Качеството на млякото също е засегнато, което забавя производството на сирене.
Покачването на средиземноморската морска вода застрашава ориза Камарг
В региона Камарг на южното средиземноморско крайбрежие на Франция проблемът е почти обратният. Има твърде много морска вода. Най-голямата влажна зона на Франция е застрашена, тъй като нивото на Средиземно море се покачва и солената му вода може скоро да нахлуе в оризовите полета.
Ако продължим да вкарваме морето в Камарг, ще създадем огромно солено блато, което не само ще направи района стерилен, но и няма да има повече биоразнообразие, фауна и флора“, разказва Бертран Мазел, производител на ориз и президент на съюза на производителите на ориз Камарг.
Отглеждането на ориз изисква пестициди, но те се разпространяват в прясна вода, която след това се изхвърля в естествената среда. Изследователи от Tour du Valat, изследователски институт за опазване на средиземноморските влажни зони, казват, че процесът трябва да бъде подобрен.
Нивото на пестициди в селскостопанските дренажни води е несъвместимо със стандартите за защита“, казва Жан Жалберт, президент на Tour du Valat.
В момента се провежда експеримент за пречистване на тази вода, но може да отнеме няколко години, преди да бъде приложен в голям мащаб.
Прочетете още:
Испания въвежда ограничения за водата, резервоарите пресъхват