ESG News

Китай забавя прехода си към чиста енергия

Китай няма да спре да използва изкопаеми горива, докато възобновяемите източници не осигурят достатъчно енергийна сигурност

Споделяне:

Държавният глава на Китай Си Дзинпин обеща да постави край на нарастването на вредните за планетата емисии в държавата. Енергийната сигурност ще бъде основен приоритет, тъй като страната се бори с отслабващата икономика и световната криза на пазара на горивата.

По време на двучасовата си реч в началото на едноседмичния конгрес на комунистическата партия Си даде обещание, че Китай ще положи усилия за намаляване на въглеродните емисии.

От речта му стана ясно, че изкопаемите горива и възобновяемите енергийни източници ще трябва да работят в тандем. 

„Въглищата ще се използват по по-чист и по-ефективен начин и ние ще ускорим планирането и разработването на нови енергийни системи“, каза лидерът.

Отдаденост в климатичната битка

Президентът обеща, че Китай ще участва активно в глобалната съпротива срещу изменението на климата. Неговото правителство беше критикувано, след като прекъсна преговорите за климата със САЩ през август. 

Китай също ще задълбочи проучването и разработването на петролни и газови ресурси и ще увеличи запасите и производството като част от мерките за гарантиране на енергийната сигурност, според доклад за работата на конгреса, публикуван след речта на Си Дзинпин.

Още миналата година фокусът започна да се измества към основното гориво на Китай – въглищата – тъй като недостигът доведе до масови прекъсвания на електрозахранването във фабриките, забавяйки икономическия растеж. Страната се зарече да увеличи капацитета за добив, а производството достигна рекордни нива тази година, поддържайки складовете добре заредени и намалявайки вноса.

Рекордно потребление на въглища

Китай влага повече средства в чиста енергия и е напът да бие рекорда си за нови слънчеви инсталации. При все това не успя да надмине нарастването на търсене на енергия и изгори повече въглища, като по този начин показа рекордно потребление миналата година, което вероятно ще бъде отчетено през 2022 г.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ