ESG News

Какво представлява докладът на IPCC и защо има значение?

Стотици учени, които подготвят доклада, показват каква е реалността на изменението на климата и дават план за спешните действия, които светът трябва да предприеме

Споделяне:

Правителствата най-накрая одобриха голям доклад на ООН за изменението на климата, чието одобрение стоеше на пауза заради неразбирателство между по-богатите и развиващи се страни и финансовата помощ за уязвимите нации.

Докладът на стотици водещи учени в света трябваше да бъде одобрен от правителствени делегации в петък в края на едноседмична среща в швейцарския град Интерлакен. Но официални представители на големи нации като Китай, Бразилия, Саудитска Арабия, Съединените щати и Европейския съюз се договаряха през уикенда за формулировката на ключови фрази в текста, съобщава Euronews.

Докладът на Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата (IPCC) завършва поредица, която обобщава огромни количества изследвания за глобалното затопляне, събрани след подписването на Парижкото споразумение за климата през 2015 г.

Резюмето на доклада бе одобрено рано в неделя, но споразумението по основния текст се проточи още няколко часа, като някои присъстващи се опасяваха, че може да се наложи да бъде отложено, пише изданието.

Необичаен процес за подписване на научен доклад

Необичайният процес на подписване на научен доклад от страна на държавите има за цел да гарантира, че правителствата приемат констатациите му като авторитетни съвети, на които да базират своите действия.

От основаването си през 1988 г. IPCC досега е публикувал шест набора от тези оценки. Те са най-изчерпателните и авторитетни доказателства за причинените от човека промени в климата. И тъй като последиците от изменението на климата стават все по-належащи, докладът се очертава да бъде „фундаментален“ документ за бъдещето на действията в областта на климата.

На всеки пет до седем години IPCC публикува серия от доклади, които обобщават най-новата информация за изменението на климата. Докладите идват от работата на три различни работни групи, които се фокусират върху науката за изменението на климата, неговите въздействия и потенциални решения.

Те също така публикуват 14 „специални доклада“, които се фокусират върху конкретни области, включително авиация, емисии и океани. Обобщаващият доклад от IPCC е последният от цикъла и се основава на информация от шестте доклада, публикувани досега, подчертавайки ключовите точки от трите работни групи.

Какво представлява докладът на IPCC?

IPCC включва информация за 195 страни членки. Стотици учени работят заедно, за да съберат доказателства за изменението на климата от цял свят. Те преглеждат всичко и стигат до консенсус, идентифицирайки ключовите послания в хилядите проучвания, които се публикуват всяка година.

Това е съвместно усилие между правителства и учени, като всеки ред в доклада се договаря и одобрява от всички членове на IPCC. Този процес гарантира, че включената информация е не само точна от научна гледна точка, но и подходяща за участващите правителства.

Анализ на британското издание Carbon Brief показва, че през последните 30 години жените и експертите от глобалния юг са получили по-голямо представителство в IPCC. Те обаче все още са слабо представени. През 1990 г. по-малко от 10 процента от 100-те автори са жени и по-малко от 20 процента идват от глобалния юг. Настоящият цикъл на оценка включва 700 автори, като 30 процента са жени и повече от 40 процента са от глобалния юг.

Заключенията, до които IPCC стига, се използват от правителства, фирми и общности – всеки, който иска да разбере причината и следствието от изменението на климата – за да направи избор в бъдеще. Те показват каква е реалността на изменението на климата и дават план за спешните действия, които светът трябва да предприеме.

Председателят на IPCC Хусунг Лий заяви на панелна среща, че обобщаващият доклад ще се превърне във „фундаментален политически документ за оформяне на действията в областта на климата през остатъка от това ключово десетилетие“.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ