ESG News

Как технологиите допринасят за устойчивото развитие?

Технологиите ни дават готови решения за намаляване на вредното въздействие върху околната среда, а непрестанното им развитие ги прави все по-достъпни и по-ефективни по пътя към устойчивостта

Споделяне:

Със засилване на последиците от изменението на климата човечеството започва да осъзнава как икономическият напредък идва с определена цена. Но именно той може да се окаже ключът към справяне с неустойчивите практики. Технологиите се развиват експоненциално и ежедневно улесняват живота на милиони хора по света. Също така носят готови решения за намаляване на вредното ни въздействие върху околната среда, заради което могат да бъдат отличен помощник по пътя към устойчивостта.

„Изпълнението на трансформацията на устойчивост изисква както скорост, така и мащаб. И само технологията може да даде възможност за това ускорение, като същевременно спомага за мащабиране на въздействието“, споделя Наим Язбек, генерален мениджър на Microsoft.

Интернет на нещата (IoT), машинното обучение, технологията за дигитални близнаци, изкуствения интелект и т.н. могат да бъдат основни помощници в устойчивото развитие, като например улавят и разчитат данни в реално време. Изкуственият интелект спомага за ускоряване на цикъла на проектиране и създаване на бързи прототипи на устойчиви продукти. Освен това той може да даде на производителите информация за въглеродния отпечатък на даден артикул, като проследи цялата му верига на доставки и идентифицира горещите точки.

„Намираме решения на проблеми, които ни измъчват от десетилетия, като например да разберем колко вода консумира един град в реално време. Интелигентният облак ни дава изкуствен интелект, усъвършенствани анализи, интернет на нещата, смесена реалност и куп други технологии. Инженерите по устойчиво развитие в целия регион съчетават тези способности в умни решения, които им позволяват да постигнат осезаем напредък по редица въпроси, от недостига на вода до опазването на местообитанията на дивата природа“ – категоричен е Язбек.

Интернет на нещата

Интернет на нещата (IoT) се отнася до нарастващата мрежа от свързани с интернет устройства. Това обуславя и едно от ключовите за устойчивостта предимства на IoT – възможността да наблюдаваме активността на всичките си устройства.

Използването на уреди, поддържащи IoT, може да помогне за намаляване на загубата на енергия. Чрез тази функция можем да настроим осветлението, климатика или отоплението да се изключват автоматично след определено време или да ги изключим дистанционно, докато сме далеч. Също така IoT може да помогне на компаниите да проследят и след това да подобрят жизнения цикъл на своите продукти.

Зелена енергия

Възобновяемите енергийни източници вече отдавна не е само за бизнеса. Слънчевите панели за дома бяха скъпи и неефективни, но стават все по-достъпни и широкоразпространени. В последните години слънчевата енергия помага на много домакинства да станат по-малко зависими от енергийните компании.

Съхранение на енергия

Батериите не са ново откритие, но технологията се усъвършенства с всяка година и те стават много по-ефективни. В миналото енергийни източници като слънчевата енергия са били неефективни поради предизвикателствата, които идват със съхраняването на генерираната от тях енергия. Съвременните батерийни системи като Powerwall на Tesla например позволяват на хората и фирмите да съхраняват и използват енергия по много по-малко разточителен начин.

Анализ на големи данни

Големите данни са централни за онлайн маркетинга, но имат и няколко приложения за подобряване на устойчивостта. Събирайки и анализирайки големи масиви от данни, компаниите могат да станат по-информирани относно опасенията за околната среда.

Компаниите могат да разгледат потреблението на енергия и да използват големи данни, за да подчертаят области, в които могат да подобрят ефективността. Тези прозрения могат също така да осигурят на бизнеса солидна картина на цялостното въздействие върху околната среда и да изчислят възможните рискове за околната среда.

Снимка: Unsplash

Алтернативи на животинската продукция

Животновъдството представлява приблизително 14,5% от човешките емисии в световен мащаб. Намаляването на приема на месо може значително да намали замърсяването и технологията може да помогне за това.

Компании като Beyond Meat и Impossible Foods произвеждат заместители на месо на растителна основа. Освен това през последните години се появяват все повече стартъпи, които разработват истински млечни (Remilk) и месни продукти (SuperMeat) в лаборатория без нуждата от отглеждане на животни. Тези новаторски технологии помагат за намаляване на огромното количество ресурси, от които се нуждае животновъдството, а именно земя, вода и фураж.

Хигиенни изследвания

Технологиите улесняват провеждането на важни проучвания за здравето и безопасността. Програми за проучване като SMARTouch позволяват на предприятията да оценят своята хигиена, качество на въздуха и подобни опасения за околната среда бързо, безопасно и точно. Тези данни от своя страна ще им помогнат да подобрят въздействието си върху околната среда.

Интерактивно картографиране

Един от най-важните фактори за справяне с изменението на климата е повишаването на осведомеността. Интерактивни карти на райони, засегнати най-силно от глобалното затопляне, могат да помогнат на хората в по-умерените региони да разберат сериозността на изменението на климата.

Отглеждане на закрито

Селското стопанство заема много земя, но това е поправимо. Фермите на закрито са по-ефективни от традиционните и не използват толкова много земя, като така намаляват унищожаването на местообитанията.

Използвайки технология за контрол на климата, фермите на закрито могат да произвеждат сезонни култури през цялата година. Тъй като населението се увеличава, тази гъвкавост може да се окаже жизненоважна. Хората винаги ще имат нужда от селско стопанство, но ни липсва пространство.

Прецизно земеделие

Фермите на закрито не са единствената форма на селско стопанство, която се възползва от технологиите. Прецизното земеделие включва използването на технология, за да се направят земеделските практики по-точни и контролирани.

От превозните средства за прибиране на реколтата до сензорите в напоителните системи, прецизното земеделие помага на фермерите да извлекат максимума от своите култури. Тази точност може значително да намали отпадъците и да увеличи добивите.

Електрически превозни средства

Подобно на слънчевите панели преди години електрическите автомобили бяха трудно достъпни, непрактични и скъпи. Но с напредъка в автомобилната технология, електрическите превозни средства вече са напълно жизнеспособна опция. Производители като Tesla и BMW не само правят електрическите автомобили по-ефективни, но и по-достъпни. С течение на времето тези технологии ще стават все по-евтини и подобрени.

Бъдещето е на устойчивостта, а технологията, която се фокусира върху устойчивото развитие, става крайъгълният камък на много индустрии и ще продължава да подобрява начина, по който живеен и по който правим бизнес.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ