Сватбата е един от най-запомнящите се дни в живота на човек, но също така може да бъде и един от най-разхитителните за околната среда. За щастие „зелените“ сватби стават все по-популярни в България, а с тях и начините младоженците да намалят своя въглероден отпечатък. Природозащитническата организация WWF България предложи своите решения за планиране на екосъобразна сватба.
Според книгата „Пътеводителят на зелената булка“, една средностатистическа сватба може да създаде между 180 и 270 килограма боклук и до 63 тона въглероден диоксид, еквивалентът на 235 000 километра, изминати с кола.
Най-много емисии могат да се спестят с умно планиране, но има и опции за компенсиране на CO2 за хора, които не са склонни да направят компромис със специалния си ден. Например, с кампанията на WWF България Цветя за булката. Гостите традиционно подаряват букети, но ден след сватбата те често свършват в кофата за боклук. С кампанията WWF кани младоженци да дарят средствата, които те и гостите им биха изхарчили за букети.
От своя страна, организацията ще използва парите за засаждане на гора край река Марица, на мястото на някогашно незаконно сметище. Кампанията стартира през 2019-та година и към днешна дата има над 100 участващи двойки.
Всичко в една сватба е въпрос на планиране
Емисии могат да се спестят главно от три места – транспорт, храна и място, като ключът е в планирането. Най-големият въглероден отпечатък на всяка сватба е свързан с пътуването. Колкото по-далеч е мястото, толкова повече транспортни емисии ще произведат гостите. Съответно, ако церемонията и приемът са на едно място, близо до там, където живеят гостите, тези емисии ще са минимални. Друг начин да се намали въглеродният е отпечатък е по-малкото гости.
Балоните, хартиените фенери и конфетите също са излишен замърсител. Конфетите например, обикновено са от пластмаса, която не се разгражда лесно в природата, а неправилно изхвърлените балони често стават храна за диви животни.
След като хартиените фенерите отлетят, те се превръщат в замърсител за горите и реките, в която падат, докато представляват огромен риск за пожари по време на целия си полет. Вместо това, според WWF празнуващите могат да хвърлят стръкчета лавандула, розови листа, изсушени подправки и билки – ароматни, природосъобразни и красиви.
Храната също може да изиграе важна роля в климатичния баланс на една сватба. Въпреки че шведската маса изглежда като примамлива опция за по-лесно менажиране на гостите, съществува рискът младоженците да са принудени да изхвърлят килограми неизядена храна на следващия ден. По-добрата опция е меню с планирани ястия. А най-щадящото за околната среда е веган меню, за смелите и отдадените.
Прочете още за устойчивия начин на живот: