ESG News

Добрият пример: Обучават безработни българи в биоземеделие

Вече са започнали дейностите по изграждане на център за органично производство край Брезово

Споделяне:

Местната администрация на Брезово работи активно по проектното финансиране на компоненти от своята интегрирана стратегия за местно икономическо развитие, базирано на производство на биологически чиста и органична земеделска продукция. Красимир Трифонов – ръководител на втория проект на общината, финансиран от ЕИП и НФМ, и проф. Анна Карова – преподавател в Аграрния университет в Пловдив, представиха напредъка по създаването на стандарт за качество “Био Брезово” и изграждане на консултантски център за развитие на биоземеделие.

Създаването на марката “Био Брезово” ще даде възможност на хората, които започнат да отглеждат био продукти, да намерят реализация на продукцията си”, отчете Красимир Трифонов.

Проектът ангажира производители и преработватели от региона, с част от които вече има подписани предварителни споразумения. Представители на малкия и среден бизнес в общината – ресторанти, къщи за гости, магазини са също сред заинтересованите страни, които ще имат възможност да се възползват от проектните дейности.

“Био Брезово” е доброволен стандарт, а критериите му са свързани със спецификата на региона, природните характеристики и човешкия фактор”, коментира проф. д-р Анна Карова, цитирана от Kmeta.bg. Той е разработен в тясно сътрудничество с местната общност. Избран е и графичният символ на марката, а проектът е на стойност 362 хил. лева и ще се изпълнява до април 2024 година.

Той включва обучение на безработни в биоземеделие, които в последствие ще имат възможност да работят в сертифицираните стопанства, повишаване на капацитета на самите фермери и на местните представители на туристическия бизнес за добавената стойност, която дава на дестинацията екологичното сертифициране.

Вече са започнали дейностите по изграждане на център за органично производство, ангажирани са екипи от специалисти, които да дават компетентни консултации на населението за развитие на биоземеделие. В Аграрния университет в Пловдив се провеждат практики за земеделци от Брезово, които предвиждат да преминат към екологично чисто производство. Първите от тях вече са получили сертификат за преминатото обучение.

Пътят към успеха – нищо не започва от днес

Важен фактор за успеха на Брезово е, че идеята е базирана на задълбочен анализ на собствените ресурси и конкурентните предимства, в които те могат да бъдат насочени. Самата идея възниква много преди за бъде налично финансиране. Местната администрация вече е завършила важен етап, който предполага надграждане, а именно цялата територия на общината е сертифицирана като биологична територия и е изготвена цялостна концепция как този потенциал да се превърне в база за местна икономическа активност.

Идеята е да се стимулира пълноценното и устойчиво използване на територията за биологично земеделие, 65 – 70% от която и в момента е обработваема земеделска земя и хората се изхранват от конвенционално земеделие. “Идеята да бъдат стимулирани да отглеждат по биологичен начин своите култури, ще ги изведе на ново ниво и ще даде тласък на техния бизнес”, убеден е ръководителят на проекта.

Биоцентърът има потенциал да предложи комплексна услуга – от зараждане на идеята за развитие на биоземеделие, до успешното ѝ реализиране, сертифициане на земеделския производител и осъществяването на пазарен пробив. В момента се разработват повече от 10 услуги, включително и съдействие за намиране на допълнително финансиране за биоземеделие, участие на пазари и пр.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ