ESG News

Изменението на климата променя цвета на Алпите – от бяло към зелено

Споделяне:

Алпите, най-обширната и най-висока планинска верига, разположена изцяло в Европа, са символ на природна красота и са известни със зимните курорти. Но тъй като планетата се затопля поради изменението на климата, емблематичните върхове с бели шапки на Алпите постоянно стават зелени.

Проучване на сателитни данни с висока разделителна способност от 1984 г. до миналата година разкри, че районите с растителност над линията на дърветата в Алпите са се увеличили със 77% за този период, според прессъобщение на университета в Базел.

„Мащабът на промяната се оказа абсолютно огромен в Алпите“, каза водещият автор на изследването професор Сабине Румпф, цитиран от The Guardian.

Сезонът на растеж е удължен заради повишените температури и валежи, а растенията се разпространяват, като стават по-високи и по-дебели. Увеличаването на растителността на голяма надморска височина може да представлява заплаха за специализираните алпийски растителни видове, каза Румпф. Причината е, че те са се адаптирали към екстремните условия, но не са изключително конкурентоспособни и са изложени на риск да бъдат изтласкани от по-агресивни растения, често срещани в по-ниските височини.

„Уникалното биоразнообразие на Алпите следователно е под значителен натиск“, каза Румпф в прессъобщението.

Изследването на екип от европейски изследователи, наречено „От бяло към зелено: загуба на снежна покривка и повишена продуктивност на растителността в Европейските Алпи“, е публикувано в списание Science.

За проучването горите, ледниците и районите под 1700 метра са били изключени от изследователите. Но в почти десет процента от останалата площ е имало значително намаляване на снежната покривка, което според изследователите е тревожно.

„Предишните анализи на сателитни данни не са идентифицирали такава тенденция“, каза в съобщение за пресата Антоан Гизан, един от двамата старши автори на изследването. „Това може да се дължи на факта, че разделителната способност на сателитните изображения е била недостатъчна или защото разглежданите периоди са били твърде кратки.“

Сателитните снимки показват снежна покривка, но не предлагат информация за дълбочината на снега.

„В продължение на години местните наземни измервания показват намаляване на дълбочината на снежната покривка при ниски височини“, казва авторът на изследването Грегоар Мариетоз от Института по динамика на земната повърхност към Университета в Лозана, Швейцария. „Това намаление вече е накарало някои райони да станат до голяма степен свободни от сняг.“

Тъй като по-голяма площ от Алпите губи снежната си покривка и се настанява зеленият пейзаж, наситен с растителност, по-малко слънчева светлина ще бъде отразена, което пък ще ускори затоплянето на атмосферата.

„По-зелените планини отразяват по-малко слънчева светлина и следователно водят до допълнително затопляне – и от своя страна до допълнително свиване на отразяващата снежна покривка“, казва Румпф.

Тъй като затоплянето се увеличава, това ще ускори размразяването на вечната замръзналост и топенето на ледниците. Румпф също така посочи, че ледът и снегът на известната планинска верига осигуряват питейна вода, а също тала е основа за туризъм и развлекателни дейности.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ