ESG News

Kaufland България спести 216 тона въглеродни емисии

Компанията използва устойчиви платформи, за да оптимизира процесите и да намали парниковите газове и използваните ресурси

Споделяне:

Kaufland България получи сертификат за спестени 216 тона въглеродни емисии през 2021 г., което се равнява на над 4900 хиляди курса на един камион около Земята. Тази икономия е възможна благодарение на устойчивите платформи на Commonwealth Handling Equipment Pool (CHEP), които веригата използва. Благодарение на тях компанията може да използва ефективно многократни палети в логистичната си дейност.

Документът потвърждава ангажимента на Kaufland България за опазването на околната среда и насърчаването на “зелената” логистика чрез прилагане на устойчиви модели за работа, казват от компанията. Според сертификата с използването на палетите за многократна употреба през 2021 г. освен въглеродни емисии, търговската верига успява да спести също над 17 тона отпадъци и да спаси от изсичане над 180 дървета.

Компанията използва сините палети на CHEP вече над 10 години. Благодарение на това, че се употребяват многократно, тяхното ползване допринася за намаляване на емисиите и опазването на природните ресурси.

„В Kaufland България предприемаме всеобхватни мерки във всеки аспект от дейността ни с цел постигане на климатична неутралност най-късно до 2025 г. Радваме се, че в лицето на CHEP имаме верен партньор, който също подкрепя и следва политика на устойчивост, така че заедно да допринасяме за околната среда“, каза Гергана Димитрова, мениджър „Корпоративни комуникации“ в компанията.

“През последните години става все по-ясно, че управлението на отпадъците, емисиите и потреблението на дървесина имат важни последици за секторите на търговията на дребно и бързооборотните стоки. Kaufland е една от компаниите, които активно участват в постигането на екологична ефективност, и сме горди да сме техен партньор в създаването на кръгова екосистема, започвайки от веригата им на доставки.”, казва Габриел Иван, генерален мениджър на CHEP за България и Румъния.

Борбата с изменението на климата е сред централните теми в политиката за устойчиво развитие на Kaufland. Стратегията на компанията следва подхода да избягва, намалява и компенсира емисиите не само в обектите на компанията, но и тези във веригата на доставка.

Като част от действията на веригата в посока „зелена“ логистика компанията извършва доставките до своите хипермаркети с камиони, задвижвани с природен газ (CNG). С такива в момента се извършват над 90% от доставките в Kaufland в България. Друга мярка е използването на т.нар. EPS (Euro Pool System) каси за доставка на плодове и зеленчуци. Те са сгъваеми, 100% рециклируеми и за многократна употреба. Kaufland ги ползва от 2019 г. и чрез тях компанията спестява обратни транспортни курсове, което води и до ограничаване на въглеродни емисии.

От миналата година веригата въведе и сгъваеми метални палети, разработени специално за нуждите на веригата. Иновативните съоръжения са ергономични и улесняват работата на служителите в логистиката и в хипермаркетите на Kaufland. В същото време те са с над 10-годишен жизнен цикъл, за укрепването на товарите върху тях се ползва много по-малко фолио заради стабилните им метални страни, а конструкцията им позволява всеки камион да бъде оптимално натоварен до пълния си капацитет, което води до по-малко обратни транспортни курсове и по-малко въглеродни емисии.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ